Общият брой на чуждестранните туристи, посетили Япония през октомври, достигна почти 500 000 души, пише CNN Travel. Това се случва, след като „Страната на изгряващото слънце“, премахна ограниченията, свързани с Covid-19 и отвори границата си за чужденци.

Броят на туристите през октомври е почти двойно по-голям в сравнение с този от септември.

Премиерът на Япония Фумио Кишида се надява именно чуждестранните туристи да помогнат за ръста на икономиката на страната – особено във време, в което йената се понижи до 32-годишно дъно спрямо щатския долар.

Чуждестранните посетители на страната както с цел туризъм, така и за бизнес, нарастват до 498 600 през октомври, спрямо 206 500 през септември.

Ръстът спрямо година по-рано пък е от впечатляващите 2 155%. Въпреки този ръст, туристите в Япония бележат спад от 80% спрямо 2019 г.

От началото на годината общо 1.52 милилона души са посетили страната, спрямо 31.8 млн. души за 2019 г.

Целта на правителството на страната беше през 2020 г. Япония да се посети от над 40 милиона души. Ръстът се очакваше да дойде най-вече от Летните олимпийски игри, които бяха отложени заради пандемията от Covid-19.

По думите на Кишида, правителството си е поставило за цел да привлече 5 трилиона йени годишно от чуждестранните туристи, равняващи се на 35.8 млрд. долара.

Проблемът пред хотелиерите в страната е, че част от бившите служители вече са намерили друга работа. Днес заетите в сектора са с 22% по-малко спрямо времето преди пандемията. 

От страната се надяват да върнат отново китайските туристи. Именно те съставляваха близо 1/3 от всички посетители през 2019 г. Общо 9.5 милиона китайци посетиха Япония в годината преди пандемията, допълва CNN.

Ръст при броя на туристите през октомври се отчита от Южна Корея, Тайван, Хонконг, Сингапур и др., сочат още правителствените данни.