Разположен от двете страни на блестящата река Елба и сгушен в долина със същото име, това е Дрезден.

Неговата процъфтяваща класическа музикална сцена, в съчетание с бароковия чар и музеи от световна класа, са му спечелили прозвището Елбфлоренц (Elbflorenz), или Флоренция на Елба.

На хартия Дрезден е столица на германския регион Саксония, но на външен вид наистина е европейската коледна столица.

Pixabay

По празниците Елбфлоренц е във вихъра си - с трептящи свещи от типа schwibbogen, осветяващи прозорците, празнични звънчета и облечени в смърч пазарни сергии, готови да предложат най-топлия gluhwein, най-плътния плодов хляб Christstollen и най-добрите занаятчийски предмети, които могат да се купят с пари.

На Бъдни вечер през 1434 г. първият коледен базар в Германия - Dresdner Striezelmarkt, отваря кепенците на шепа сергии за местните жители, дошли да се сдобият с провизии за своите празнични пиршества.

И докато Striezelmarkt със сигурност има скромно начало, през 588 години оттогава той се превръща в кошер от празнично настроение с повече от 200 сергии.

Най-забележителната част от него се намира в централната му зона – гигантска, всъщност, най-голямата в света, weihnachtspyramide, или коледна пирамида.

Първоначално произхождаща от планините, които пресичат границата между Саксония и Бохемия, weihnachtspyramide представлява дървена кула, съставена от поредица от нива, изпълнени с коледни фигури.

Издигащият се топъл въздух от свещите в основата се използва, за да се завъртят останалите нива.

Pixabay

Въпреки огромната си популярност – около 2.5 милиона души посещават годишно Striezelmarkt, той все още изглежда като средновековен търговски пункт, с изключение на стикерите на Visa и Mastercard, които уведомяват посетителите, че могат да платят и с други средства, освен златни монети.

Колбаси и фигурки

Под виенското колело с цвят на бонбони на Striezelmarkt се намира Jagerhütt'n - малко уютно заведение, в което хора от цял свят се наслаждават на греяно вино, което се съчетава добре с dresdner handbrot - хлебна закуска с пушена шунка и местно сирене.

Наблизо е Sächsische Spezialitäten, където се продават саксонски специалитети. Quarkkeulchen - палачинки в саксонски стил, приготвени с две трети пухкаво картофено пюре и еднокомпонентно кремообразно сирене кварк, поръсено обилно с канела, са достатъчни, за да накарат всеки да „припадне“.

Всяка разходка из Striezelmarkt е непълна без възхитително опушения колбас Thüringer rostbratwurst - обичана основна храна в съседната провинция Тюрингия.

Почти задължително е да прокарате всичко това с чаша gluhwein от щанда на Schloss Wackerbarth - саксонска винарна, чието посещение си струва 30-минутното пътуване с трамвай от Дрезден до Радебойл.

Десертът Pflaumentoffel, който представлява малки сладки пръчици със сини сливи, може да бъде намерен навсякъде. Възхитителното лакомство с не толкова възхитителен произход е ядивно представяне на старите немски коминочистачи - обикновено малки момчета, които изкарват брутално прехраната си, като се движат нагоре-надолу по многото димни канали на Дрезден. Легендата разказва, че носят късмет.

В държава, известна със своето занаятчийско майсторство и народни изкуства, не е изненада, че традиционните саксонски стоки са истински акценти на многото пазари в Дрезден.

Дървени коледни елхи с деликатни дантелени орнаменти се продават заедно с миниатюрни порцеланови къщички. Има също räuchermann - дървени фигурки, често представляващи миньори или войници, които служат и като кадилници.

В Neumarkt ще намерите кълба от разтопено стъкло, издухани във формата на вази с цвят на скъпоценни камъни и изящни коледни орнаменти.

Музика и светлини

Не само коледните базари допринасят за празничния чар на града. В знак на почит към богатото му музикално наследство, църквата Kreuzkirche организира вечерни представления през целия коледен сезон.

За онези, които харесват коледните химни, Frauenkirche е домакин на набор от коледни концерти, вариращи от представяне на вокални ансамбли до саксофонни квартети през целия сезон.

Световноизвестната опера в Дрезден - Semperoper, предлага може би най-коледното забавление, което можете да си представите: „Лешникотрошачката“.

Pixabay

Можете да се насладите на традиционни саксонски стоки в Museum für Sächsische Volkskunst (Музей за саксонско народно изкуство), който подчертава историята на народните занаяти в региона - особено що се отнася до Коледа.

Годишната коледна градина пък превзема територията на двореца Pillnitz от средата на ноември до средата на януари със сложни светлинни шоута и безкрайни пешеходни пътеки.

Тъмно минало

Колкото и очарователно да е, трагичното минало на града е осезаемо. Като едно от най-силно засегнатите населени места от съвместни британско-американски нападения през Втората световна война, напомнянията за щетите са навсякъде.

Малко сгради издържат на 2700-те тона запалителни бомби и експлозиви, които разрушават града само за два дни през февруари 1945 г. Културната цена също е висока. Забележителности, като Semperoper и бароковия шедьовър Zwinger Palace, са напълно изпепелени, а оживени площади, като Theaterplatz - превърнати в руини.

Днешната църква Frauenkirche е изпъстрена с пясъчник с цвят на въглен - визуално представяне на единствените оригинални камъни, оцелели след бомбардировките. Погледът към главния кораб е впечатляващ - със златния му олтар и пастелния небесен купол, но разходката през криптата все още носи слабата миризма на дим, обезобразени носещи греди и овъглени метални части.

Pixabay

Четирите десетилетия комунизъм като част от Източна Германия означават, че реновацията на Дрезден е дълго отлагана. Като регионална столица, градът е крепост на съветското управление.

Едва след падането на Берлинската стена и обединението на Германия започва сериозната му реконструкция, като Дрезден остава в архитектурна неопределеност до средата на 90-те години, когато започват повечето от ремонтите.

Хляб и масло

Някои кулинарни предложения обаче се справят много по-добре с изпитанията на времето.

Schaubäckerei Ullrich е местна пекарна, известна с традиционния си Dresdner Christstollen - защитен деликатес, роден в града.

За разлика от štolen - традиционен плодов хляб, който се харесва в цяла Германия, Dresdner Christstollen е в собствена лига.

Ралф Улрих, пекар и ръководител на Schaubäckerei Ullrich, обяснява, че при приготвянето на Dresdner Christstollen се спазвя строг процес на печене, ръководен от много правила и разпоредби, за да се защити културният статус.

За разлика от други версии, Dresdner Christstollen трябва да има съотношение 50% масло към брашно - вкусна ирония, като се има предвид, че животът на лакомството стартира под формата на постен хляб в началото на 16 век.

Необходима е специална молба до папата, или както Улрих го нарича „обреченото маслено писмо“, за да се добави мазнината към ястието, което е предназначено за пости.

Днес рецептата и използваните техники за Dresdner Christstollen са почти идентични с оригиналните от преди 500 години.

Това го прави една от най-старите германски храни, които все още се консумират, поради което Улрих го описва не само като празнична наслада, но и като „ядлива история“.

От другата страна на плота от неръждаема стомана в Schaubäckerei Ullrich има набор от купи, съдържащи стафиди, напоени с ром, захаросани портокалови корички, шушулки от индийско орехче, пръчици канела и различни други съставки, от които се се състои магията Christstollen.

След като хлябовете са изпечени, те се поръсват обилно с пудра захар, преди да бъдат опаковани и да им бъде поставен характерният златен печат.

Лесно е да разберете защо Дрезден е обявен за един от най-красивите градове в Германия - спираща дъха барокова архитектура, грандиозни паркове и фонтани има на всяка крачка, докато куполи и шпилове оформят силуета му.

Но предлагащ много повече от красиво лице, градът е празник и за любителите на изкуството.