Индийската авиокомпания Air India е на финалната права за най-голямата поръчка за нови самолети в историята, пише Reuters.

Оттам са готови да похарчат десетки милиарди долари, за да купят 500 нови самолета. Поръчката ще бъде отправена както към Airbus, така и към Boeing.

Тя ще включа до 400 от по-малките самолети на двата най-големи производителя в света, както и 100 самолета с широк корпус за дълги полети. Сред тях са Airbus A350, както и Boeing 777 и 787.

Подобна сделка се оценява на 100 млрд. долара по цените на компаниите производители. Дори и със значителните отстъпки, които компаниите могат да предложат за огромната поръчка, тя отново ще е на стойност десетки милиарди долара.

Поръчката на Air India ще е по-голяма дори от тази на American Airlines от преди десетилетие, когато авиокомпанията поръча 460 самолета.

Покупката на определено количество Airbus A350 ще е от особена важност за компанията, тъй като Airbus вече произведе значително количество от тях за руската Aeroflot. Заради санкциите тази поръчка не може да бъде финализирана.

Припомняме, че през миналата седмица Китай обяви пускането на самолет, произведен в най-многолюдната държава в света.

Моделът C919 вече има и своя първи клиент – това е местната компания China Eastern.

Китайският самолет е с тесен корпус и представлява конкурент на Airbus 320, както и Boeing 737. Той може да превози до 164 души и да лети на максималните 5555 км.