В последните седмици едно приложение стана изключително популярно сред всички ровещи в смартфона си.

Lensa AI предложи за няколко долара на всеки възможност да превърне себе си в нещо различно с помощта на изкуствен интелект, посочва Клуб Z.

Дигиталните портрети са живи, ярки и реалистични, без да изглеждат като бърза работа на Photoshop. Но има ключово изискване - да качим 10 селфита - достатъчно, че програмата на практика да има данните на лицето ни.

Най-популярното приложение за Android - генератор на AI изкуство

А в условията за ползване пише: "Вие ни предоставяте постоянен, неотменим, неизключителен, безвъзмезден, световен, напълно платен, прехвърляем, подлицензируем лиценз за използване, възпроизвеждане, модифициране, разпространение, създаване на производни произведения на вашето потребителско съдържание.“

Какво става със селфитата?

Според компанията зад Lensa AI - Prisma Labs, се трият автоматично в рамките на 24 часа от обработката им. Но преди това данните от тях се обработват и съхраняват.

Как се прави изтриването, как се криптират данните? Това остава мистерия. От други компании, като Facebook, знаем, че изтриването на данни от сложни системи не е толкова лесна задача, която може да се прави постоянно.

Компанията не само може да препродава нашите илюстрации, но обикновено разполага и с достатъчно данни от лицето ни за лицево разпознаване.

Руската връзка - Prisma Labs

Prisma Labs е създадена от група руски разработчици в САЩ, като двамата основатели Андрей Усолцев и Алексей Мойсеенков са работили за Mair.Ru, преди да се превърне в руския гигант VK, управляващ социалната мрежа "В контакте".

Те напускат компанията през 2016 г., но през 2019 г. получават финансиране от VK и други венчър капиталисти за предишното си приложение - Capture. 

VK беше купена първо от руската държавна банка "Сбербанк" и "Согаз Груп", а по-късно от "Газпромбанк". Всички приложения на компанията бяха премахнати от магазина за приложения на Apple.