По-рано тази година технологичният гигант Dyson обяви, че навлиза в аудио индустрията с пускането на слушалките Dyson Zone.

Те обаче съвсем не са обикновени – устройството ще пречиства и въздуха.

Изглеждайки като стандартен чифт слушалки - с прикрепена част, подобна на козирка, продуктът не е роден от пандемията.

Според Dyson, марката е започнала да проучва технологии за пречистване на въздуха още през 2016 г. До 2017 г. слушалките са интегрирани в дизайна.

Въпреки че все още не са се появили по рафтовете на магазините, когато това се случи, Dyson Zone ще струват 949 долара, съобщава Architectural Digest.

Компресорите в слушалките изтеглят въздух през двуслойни филтри, които улавят и отстраняват до 99% от нежеланите частици и замърсители. Така наречената „козирка“, която може да се сваля, „доставя“ пречистения въздух до носа и устата на потребителя.

Въпреки че това не е първото предложение на Dyson за пречистване на въздух – компанията продава стационарни пречистватели от години, това е първото й навлизане в света на аудио оборудването.

Слушалките разполагат с усъвършенствано шумопотискане, аудио с пълен спектър, ултра ниско изкривяване и издържат до 50 часа с едно зареждане.

Dyson Zone първо ще се появят на пазара в Китай през януари 2023 г., а през март ще са достъпни за потребители от САЩ, Обединеното кралство, Хонконг и Сингапур.

Когато беше представен през март тази година, необичайният вид на продукта беше посрещнат с широко разпространен скептицизъм. Британският вестник The Telegraph и изданието за джаджи Wired го нарекоха "странен", припомня dezeen.

Междувременно, технологичният сайт Cnet го нарече „нещо, което бихте видели в антиутопичен научно-фантастичен филм“, а вестник The Guardian прогнозира, че „със сигурност ще привлече любопитни погледи“.

Според базираната в Сингапур компания Dyson, прототипът на слушалките е преминал обширни тестове в Малайзия и Обединеното кралство преди пускането му на пазара.

Последните изображения, публикувани от компанията, показват, че продуктът ще се предлага в три цветови опции, сред които сребристо и синьо и медно и синьо.

Dyson, популярна със своите прахосмукачки и сешоари, е основана от изобретателя Джеймс Дайсън през 1993 г. Успехът на линията й от продукти помогна на Дайсън да се превърне в най-богатия човек в Обединеното кралство през 2020 г.

По-рано тази година компанията обяви, че работи върху прототипи на домашни роботи, които могат да почистват и подреждат.