Климатът на Арктика става по-влажен и с повече бури, а климатичните промени излагат на риск нейните уязвими екосистеми, обявиха учени в годишната оценка на региона.

Изследователите описват как по-високите температури на въздуха, топящите се морски ледове, по-късите периоди със снежна покривка, увеличеният брой горски пожари и повишаващите се нива на валежите са принудили дивата природа и местното население да се адаптират.

2022 г. е била шестата най-топла година за Арктика, като дългогодишната тенденция температурите в региона да се повишават с по-бързи темпове от средните за Земята продължава, се посочва в доклада.

Най-топлите седем години на Арктика от 1900 г. насам са именно последните седем години, а учените посочват няколко признака, че регионът преминава през драстични промени.

Например, гореща вълна в Гренландия през септември предизвиква сериозно топене на ледовете за първи път от повече от 40 години, според доклада. Климатичните промени са предизвикали по-дълги лета в Гренландия и са ускорили свиването на ледниците.

Учените също така отбелязват, че морският трафик в Арктика нараства, като най-видимо е увеличението в броя на корабите, плаващи от Тихия океан през Беринговия проток и морето Бофорт.

Увеличението на корабния трафик разкрива икономически възможности по нови търговски марашрути, но също така крие потенциални рискове от увреждане на екосистемата и арктическите общности. Учени прогнозират, че през 2035 г. по арктическите морски маршрути може да няма лед през лятото.

Близо 150 учени от 11 държави са участвали в изготвянето на тазгодишния доклад. Документът подчертава “неотложната необходимост за справяне с климатичната криза посредством намаляване на парниковите газове и предприемане на стъпки към по-голяма устойчивост”.

Учените предупреждават, че нивото на валежите в Арктика се увеличава през всички сезони и те се променят. А това нарушава ритъма на живот на хора, животни и растения, свикнали на традиционно сухи и студени условия.

Арктика се затопля близо четири пъти по-бързо от останалата част от Земята, установяват учените през тази година - феномен, който води до повишението на морските равнища по света.

Повишение на морското равнище с около 30 см би имало сериозни последствия за крайбрежните общности, тъй като този феномен заплашва да изсели близо 200 милиона души до края на века.