Пара се издига от кутията, криеща победителя в японския конкурс „Ястие на годината“, когато капакът й е вдигнат, за да разкрие съдържанието й.

Но не красиво подредена в чинията риба или безупречен десерт получават най-високото отличие.

Вместо това под капака е скрито разнообразие от замразени меса и пици - все още в херметически затворени опаковки.

Всяка година изследователският институт Gurunavi, който управлява популярен уебсайт, позволяващ на потребителите да търсят най-добрите ресторанти в Япония, коронясва „Ястие на годината“, посочва CNN.

Наградата има за цел да подчертае развиващите се хранителни тенденции в Япония.

Предишните победители включват „растителни храни“ и „китайска кухня“, но тазгодишният подчертава до каква степен пандемията COVID-19 е повлияла на японците и техните хранителни навици.

Институтът посочва, че тя е накарала повече ресторанти да замразяват ястията си. Методите за бързо замразяване пък позволяват на готвачите да запазят целостта на ястието, като някои дори експериментират със замразено суши.

Pixabay

Средната сума, изразходвана за замразени храни на японско семейство, се е увеличила с 20% от 2019 г. до 2021 г., сочат данни на Министерството на вътрешните работи на Япония.

Aeon - една от най-големите вериги магазини за хранителни стоки в страната, отвори специализиран хранителен магазин, наречен @Frozen, през август. В него се предлагат над 1500 опции замразена храна на 420 квадратни метра в префектура Чиба.

Lawson - голяма верига магазини за смесени стоки, разшири секциите за замразена храна в 5000 от своите магазини, включително десерти и дори сашими, според японската обществена телевизия NHK.

Традиционно японските семейства купуват пресни зеленчуци, наред с други съставки, от хранителния магазин всеки ден. Майките и съпругите подготвят сутрин кутии бенто за своите половинки и деца.

Но пандемията и променящите се роли на половете промениха този начин на живот.

„Напоследък все повече японки работят извън дома“, казва Йошико Миура, потребителски консултант към Японската асоциация за замразени храни.

„Те също са склонни да приготвят храна за семейството си, но времето им е много ограничено“, каза Миура в интервю за NHK. „Също така населението на Япония застарява и голям брой хора живеят сами. Приготвянето на съставките, подготовката и готвенето им отнема време и усилия. Замразената храна помага за справяне с този проблем.“