Френският вестник La Bougie du Sapeur излиза през последните 40 години. Досега обаче на бял свят от него са се появили само единадесет броя.

Защо? Защото се публикува само на високосния ден, т.е. на 29 февруари.

La Bougie du Sapeur стартира като шега между двама приятели през 1980 г., като името му се отнася до анимационен герой, създаден в края на деветнадесети век – Сапър Камембер.

В историята Камембер е роден на 29 февруари. Той се присъединява към армията и празнува рождения си ден само четири пъти.

Сатиричният вестник от 20 страници е пълен с каламбури, шеги, игри на думи и интервюта - както верни, така и неверни, както и с дръзки бележки и коментари на новините от последните четири години, разказва Amusing Planet.

„Обсъждаме новините от последните четири години, но се фокусираме върху теми, останали в спомените на хората“, обяснява виконт Жан Д'Инди, настоящият редактор на вестника. „Говорим за брекзит, за екология, за дългосрочни теми. Ние сме сериозна преса“, казва той иронично.

Вестникът наподобява ежедневник, като основните рубрики са посветени на политиката, новините от икономиката и международния живот. Но колкото повече го прелиствате, толкова по-забавни и леки стават темите, като включват развлечения и спорт.

Същността на този вестник, с неговата необичайна периодичност, очевидно е хуморът. „Отложихме някои неща за следващото издание: например решихме да публикуваме решението на кръстословицата от 2016 г. във вестника за 2024 г.“, казва през смях Жан Д'Инди.

Може би си мислите, че е трудно да се изгради лоялност сред читателите, когато издавате вестник на всеки четири години, но за 2020 г. La Bougie du Sapeur разпространява изумителната цифра от 200 000 копия във Франция, Белгия, Люксембург и Швейцария.

Големият брой продажби му позволяват да оцелее без реклама. Вестникът дори дарява част от приходите си на сдружението A tire d'aile, което помага на аутисти и епилептици.

La Bougie du Sapeur се продава за 4.80 евро на брой, но ако искате да станете дългогодишен читател, можете да си направите абонамент от 100 евро - за век.