Не е тайна, че колкото повече време прекарваме в социалните медии, толкова по-неудовлетворени се чувстваме от себе си.

Лесно е човек да влезе в играта на сравняване и отчаяние, когато прекарва безброй часове онлайн. Имаме склонност да се сравняваме с инфлуенсъри и знаменитости, така че е лесно да разберем как това може да се отрази на нашето самочувствие. 

Колко често обаче сте се сравнявали с вашите приятели?

Ново изследване сочи, че ангажирането с постовете в социалните медии, споделени от нашите приятели, може да бъде повече от два пъти по-вредно от разглеждането на съдържание, споделено от знаменитости.

Учени от университета Карл Ландщайнер в Австрия и Англия Ръския във Великобритания са провели проучване, за да сравнят как хората се сравняват с другите онлайн. Учените са били особено заинтересовани да разгледат как социалните медии влияят върху образа на тялото.

Проучването установява, че всяка ангажираност със социалните медии е свързана с „по-ниска удовлетвореност от външния вид“. Освен това проучването установява, че ангажирането със съдържание, публикувано от хора, които участниците познават, е повече от два пъти по-вредно от гледането на съдържание, публикувано от непознати, включително знаменитости.

“Нашето проучване установява, че ангажирането със социални медии намалява удовлетвореността от въшния му вид независимо от това кой поства съдържанието, а най-интересно е, че разглеждането на съдържание от страна на познати и роднини има значително по-негативен ефект върху удовлетвореността от външния вид, в сравнение със съдържанието, споделяно от знаменитости и инфлуенсъри”, казва Вирен Суами, преподавател по социална психология в университета Англиа Ръскин и основен автор на проучването. 

Суами смята, че това се дължи отчасти на факта, че знаем, че е трудно да постигнем начина на живот на знаменитостите и инфлуенсърите, но когато се сравняваме с нашите приятели, усещаме, че би трябвало или бихме могли да живеем като тях.

“Едно от вероятните обяснения е, че хората могат да приемат даден пост в социалните медии, свързан с външния вид, като много по-постижим, ако идва от някого, когото познават, която добавя един слой на очакване или натиск върху човека, разглеждащ поста,” казва той.

“В същото време хората може да бъдат по-критични към постове на модели или знаменитости и по тази причина да считат споделяните от тях постове за по-нереалистични.”

Това обаче не се свързва единствено с външния вид. Всички имаме някаква област в живота, която ни въздейства. За хората, които искат да бъдат родители, влизането във Facebook и установяването, че техни колеги от университета вече имат деца, може да бъде обезсърчаващо, особено ако имат проблеми с безплодието.

Ако не сте обвързани и в личния ви живот не се случват много вълнуващи неща, след като видите в социалните медии как приятелите ви се сгодявят и сключват бракове, това може да ви накара да се съмнявате в себе си: Защо не мога да намеря онзи специален човек, с когото да създадем семейство? Има ли ми нещо?

Може би търсите работа от месеци и изведъж се усещате, че в Instagram завиждате на своя приятел от училище, който току-що е започнал работа на мечтана позиция. В условията на криза във връзка с разходите за живот е трудно да се оцелява, да не говорим да се спестяват пари, така че когато видите в социалните медии, че ваши познати си купуват жилище, си задавате въпроса „как”?

Всичко това идва за да покаже очевидното – ние виждаме само моменти от живота на хората и ако това ви сломява, вероятно сравнявате вашия живот само с това, което познатите ви решават да покажат от техния живот. Всеки има своите затруднения и животът не е идеален за всеки.

Коста Рика - страната на вулканите и столетниците

Така че спрете да скролвате из социалните медии, махнете се от интернет, практикувайте малко благодарност и се опитвайте да живеете собствения си живот (дори и това да означава от време на време да пускате снимка, за която да ви завидят). Всички сме хора, в крайна сметка.