Лихвите по ипотечните кредити отчитат сериозно нарастване в последната година, което означава по-високи месечни разходи от страна на домакинствата.

Това засяга както кредитополучателите в САЩ, така и тези в други големи икономики.

Според доклад на Fitch Ratings, лихвите са отчели сериозен ръст в Австралия, Бразилия, Канада, Великобритания и други.

Нека видим какви са те в момента:

САЩ

Според Fitch, лихвите по ипотечните кредити в САЩ са на нива от 6.8% към декември 2022 г. Оттам очакват те да отчетат лек спад до 6.5% през 2023 г., както и до 5.5% през 2024 г.

За сравнение, в началото на януари 2022 г. средните лихви по 30-годишните фиксирани ипотечни кредити беше на ниво от 3.22%. Към средата на декември средната лихва вече е 6.31 на сто, сочат данни на Freddie Mac.

Средната месечна вноска в САЩ към декември е скочила с 66.1%, или 720 долара, спрямо година по-рано, показват изчисления на имотния портал Zillow.

От Fitch отбелязват, че повечето домакинства в най-голямата икономика няма да бъдат засегнати, тъй като са теглили заеми с фиксирани лихви. Днес само 7.2% от американците имат лихви по ипотечните кредити от над 6%.

Какво се случва в останалите държави?

Канада

Имотният пазар в северната съседка на САЩ също бележи сериозен спад, на фона на по-високите лихви по кредитите, както и заради забраната за покупки от страна на чуждестранни лица.

Канадците обаче са доста по-сериозно изложени на риск от повишения на лихвите, тъй като в страната те се фиксират за максимум от 5 г. След този период кредитополучателите трябва да договорят нов заем.

В края на декември средните лихви по ипотечните кредити са 6.5%, като се очаква да се повишат до 7.25% през 2023 г., преди да се върнат отново на ниво от 6% през 2024 г.

Великобритания

По-високите лихви по кредитите се отразяват и на джоба на потребителите във Великобритания. Според Fitch, средните лихви днес са 6%, но се очаква леко успокоение до 5.5 на сто през 2023 г. и до 5 на сто през 2024 г.

Подобно на Канада, лихвите във Великобритания са фиксирани за период от 2 до 5 години. След този период домакинствата трябва да рефинсират задължението си или да преминат на плаващ лихвен процент.

По данни на Централната банка на Англия, само през следващата година общо 4 млн. кредита ще са изложени на риск от повишение.

Австралия

Потребителите масово са теглили кредити с фиксиран лихвен процент за между 1 и 5 г. След това те могат да преминат на плаващ лихвен процент или отново на фиксиран на текущите нива. Това и в двата случая означава по-високи месечни вноски.

Днес лихвите в Австралия са на ниво от 5.2%, като се очаква лек ръст до 5.45% през следващата година и понижение до 5.1 на сто през 2024 г. Според Fitch, лихвите по кредитите са се удвоили спрямо края на 2021 г.

Имотният пазар

Заради по-високите лихви на разгледаните дотук пазари, от Fitch очакват по-слаб растеж или дори спад на имотните пазари през 2023 г.

През второто полугодие на 2022 г. вече е налице спад на цените на имотите в Австралия, Канада, Китай и Великобритания, както и в САЩ.

Лихвите в другите големи икономики

В Испания днес лихвите все още са ниски и са подобни на тези у нас. Средните им нива са 2.75%, като се очаква да се повишат до 3.5% през 2023 г. и 3.75% през 2024 г.

В Бразилия лихвите по ипотечните кредити вече са 11%, но се очаква лек спад до 10% през 2023 и 2024 г.

В Китай лихвените нива са 4.5%, като, според Fitch, те ще останат без съществено изменение през следващите две години.