Данъци и осигурителни вноски за 450 млн. лева са платени онлайн през виртуалния ПОС на НАП от началото на годината.

От приходната агенция отчитат, че това е една от най-предпочитаните й електронни услуги, като потребителите не дължат такси при използването й.

От създаването на е-услугата на НАП за плащане с карти през 2018 г. до момента са извършени повече от 2.5 милиона трансакции за почти 1.2 млрд. лв., посочват още от НАП.

Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) в Портала за електронни услуги на НАП.  

От приходната агенция уточняват, че за плащането чрез виртуалния ПОС терминал не се дължат такси и то се отразява в данъчно-осигурителната сметка на клиента веднага, без обичайното забавяне при банков превод.

Онлайн плащането си остава най-удобният и предпочитан начин за погасяване на задължения. Все повече родители избират да платят данъците и осигуровките си през виртуалния ПОС, тъй като основно изискване за ползването на данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания е да нямат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително събиране.

От НАП препоръчват използването на Портала за електронни услуги както за плащане на задължения, така и за подаване на декларации, заявяване на документи, получаване на справки и информация, защото пести време и средства на клиентите.