На днешната дата се навършват 130 г. от рождението на Дончо Колев Денев.

По-известен като Дан Колов, Денев е български борец и кечист, легенда в бойните изкуства. Той е роден през 1892 г. в село Чадърлии (днес Сенник), Княжество България.

През 2020 г. Балканският лъв, както е известен още Колов, е приет посмъртно в Залата на славата на The Wrestling Observer Newsletter. Така България става една от 16-те държави с представител в авторитетната зала на славата. 

Детството на Дончо е трудно. Той е едва на 7 години, когато баща му умира от туберкулоза. Напуска страната през 1905 г., като заминава за Унгария. През 1909 г. Дончо Колев Тревненски пристига в САЩ по съвет на българския борец Никола Петров. 

Тъй като няма образование и квалификация в началото, той работи предимно тежка физическа работа, за да се издържа. В свободното си време се занимава непрофесионално с борба. 

Кариерата му на борец започва с организирани сред работниците борби. През 1914 г. той излиза като участник от публиката в цирк „Виктория“ и побеждава 106-килограмовия борец Джеф Лоурънс – Циклопа. 

След 1914 г., по предложение на неговия мениджър, Дончо променя името си на Дан Колов. Става професионален борец на 25-годишна възраст с височина от 178 см и тегло от 105 кг.

Благодарения на своя мениджър, той успява да си уреди професионални мачове с някои от най-известните борци по онова време, които побеждава. През 1924 г. е поканен за участие на турнир в Япония, където побеждава Джики Хиген „Удушвачът“ пред погледа на японския император. 

През 1936 г. Дан Колов става първия европейски шампион на България по борба. Той отнема европейската шампионска титла и диамантения пояс от французина Анри Деглан.

През кариерата си Колов нееднократно е отказвал на предложенията да получи американско гражданство, както и да участва в уговорени мачове. 

През 1935 г. той се връща в България, където е посрещнат от множество хора. Година по-късно той създава в София школа по борба, която носи неговото име. 

Дан Колов е един от най-големите благодетели в страната за времето си. Той подпомага сираци, студенти, Съюза на слепите и дори купува пътнически самолет за авиацията ни. 

Нелечимата по онова време болест туберкулоза надделява над желязната физика на Дан Колов. Легендарният българин умира от болестта на 26 март 1940 г., ненавършил 48 г.

Къщата, която той изгражда в родното си село близо до Севлиево, днес е „Дом-музей Дан Колов“.