Два от най-големите и печеливши футболни отбори в света са обявени за продан почти по едно и също време и това не е случайно, пише CNBC, като се позовава на футболни анализатори.

През ноември първо собствениците на Ливърпул, а след това и на Манчестър Юнайтед потвърдиха, че са отворени за обсъждане на инвестиционни предложения за покупката на тимовете.

Собственик на Ливърпул е щатският спортен конгломерат Fenway Sports Group, а тимът се оценява на около 3.97 млрд. долара, което е доста над платените 361 млн. долара преди 12 години.

По потенциалната сделка работят две от най-големите инвестиционни банки в света Goldman Sachs и Morgan Stanley.

Междувременно, на 23 ноември акциите на Манчестър Юнайтед отчетоха ръст от 18%, след като стана ясно, че той може да смени собствеността си за около 6.5 млрд. долара.

Мажоритарните собственици на „червените дяволи“ са американската фамилия Глейзър, която поема контрола над тима през 2005 г. Тогава тя плаща 952 млн. долара.

Конкуренцията на големите играчи в бизнеса

Една от основните причини за продажбата на Манчестър Юнайтед е обвинението на част от феновете към семейство Глейзър, че не инвестират достатъчно в инфраструктура и нови футболисти.

Сред основните конкуренти в лигата днес са Манчестър Сити и Нюкасъл, които са притежание на шейх Мансур бин Зайед Ал Нахян и инвестиционна група, водена от държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.

От финансова гледна точка, собствениците на Манчестър Юнайтед и Ливърпул са наясно, че се нуждаят от големи инвестиции, за да поддържат нивото на конкурентите си - както на домашната сцена, така и в Европа, където Пари Сен Жермен е безспорен лидер по вложени средства.

Собствеността на отборите от страна на фондове от Близкия изток позволява на клубовете да отделят сериозни средства за инвестиции в инфраструктура и закупуването на големи звезди.

Финансовите резултати

Манчестър Юнайтед отчита сериозен ръст в приходите си, но и загуба от 139 млн. долара за фискалната 2022 г. спрямо загуба от 111 млн. долара година по-рано.

Ливърпул пък отчита загуба от близо 6 млн. долара за 2021 г. и 55 млн. долара за 2020 г. заради мачовете на празни трибуни по време на пандемията.

Приходите

И все пак – на какви приходи могат да разчитат новите собственици? Най-сериозна част от тях са от телевизионните права. Следват продажбата на билети, сувенири, облекла, приходи от участие в европейските клубни турнири, както и от приятелски мачове в чужбина.

Интересът

Интересът към придобиването на двата клуба се очаква да бъде много сериозен.

Цената на двете сделки – също. Най-малкото защото само преди месеци друг голям английски отбор смени собствеността си. Челси беше продаден за 5.12 млрд. долара.

Според редица анализатори, общо над 200 са заинтересованите страни за двете сделки. Продажбите не са случайни, най-малкото по две причини - задаващата се рецесия и добрите цени, които могат да бъдат постигнати при този сериозен интерес. 

Очаква се финалните етапи по подаването на офертите, както и влизането във владение на новите собственици да се случи в началото на 2023 г.