Писането на добро CV може да бъде едно от най-трудните предизвикателства при търсенето на работа.

Повечето работодатели прекарват само няколко секунди в сканиране на всяка автобиография, преди да я сложат в купчината „Да“ или „Не“, посочва darik.bg.

Какво представлява кредитната карта?

Ето 10-те най-важни съвета за писане на автобиография, която ще осигури най-важното интервю:

1. Кратко, точно и ясно

Обикновено автобиографията трябва да бъде не повече от две страници формат А4. Работодателите прекарват средно само 8 секунди в разглеждане на всяка автобиография и сигурен начин да се приземите на купчината с отхвърлените CV-та е да им изпратите цялата си житейска история. 

Нека вашата автобиография бъде кратка, точна и конкретна. Запазете дребните детайли за интервюто.

2. Приспособете CV-то си

Всички сме го правили. Разпращаме едно и също CV на много работодатели, за да спестим време... Грешно! Отделете време, за да приспособите автобиографията си за всяка позиция, за която кандидатствате. 

Проучете компанията и използвайте обявата за работа, за да определите точно какви умения трябва да им посочите. Те ще оценят вашето усилие.

Какви ще са тенденциите в дигиталния маркетинг през 2023 година?

3. Включете мотивационно писмо

Използвайте кратко лично изявление, за да обясните защо сте най-добрия човек за позицията. Това трябва да бъде отразено във вашето мотивационно писмо.

4. Запълнете празните места

Оставянето на очевидни пропуски в автобиографията ви веднага прави работодателите подозрителни. Ако сте били без работа известно време, това може да ви притеснява, но изложете позитивите от този период. 

Участвали сте в някакъв курс? Работили сте над координацията си? Не пропускайте да добавите тези неща. 

Над 6 млн. лв. за реклама чрез инфлуенсъри през 2021 г., очакват се още по-големи инвестиции

5. Поддържайте го актуално

Трябва да поддържате CV-то си актуално, независимо дали търсите работа или не. Всеки път, когато се случи нещо важно в кариерата ви, запишете го, за да не забравите по-късно нещо, което може да е важно.

6. Грешките

Работодателите нистина търсят грешки в автобиографиите и ако ги намерят, това ви представя в лоша светлина. Ако не сте сигурни, използвайте програма за проверка на правописа или помолете някой друг да провери отново какво сте написали.

7. Кажете истината

Всеки лъже в автобиографията си, нали? Не! Спрете. Грубите лъжи в автобиографията ви могат да ви създадат куп неприятности, когато става въпрос за това работодателите да проверяват вашето минало и препоръки. 

Последното нещо, което искате, е да започнете работа и след това да я загубите заради лъжа. Може също така да бъдете хванати на етапа на интервюто, когато внезапно не можете да отговорите на въпроси относно това, което твърдите, че знаете. Това може да бъде много сконфузно.

Инфлуенсърите имат проблем – не могат да си наемат жилища

8. Числа

Това може да звучи скучно, но като подкрепяте постиженията си с числа, това прави шансовете ви много по-големи. Когато пишете трудовата си история, не казвайте просто, че сте увеличили продажбите; кажете им, че сте увеличили продажбите със 70% за период от шест месеца.

Големите числа са особено добри, но все пак не забравяйте точка 7 от нашия списък.

9. Естетическо оформление

Живеем в свят, в който имиджът е всичко и това важи и за вашето CV. Отделете малко време, за да го оправите. Използвайте точки и направете изреченията кратки. 

Използвайте трика на графичния дизайн да оставите бяло пространство около текста и между категориите, за да направите оформлението красиво и лесно за четене. 

Кога да очакваме дигиталното евро?

10. Ключови думи 

Ако сте качили автобиографията си на сайт за работа, така че специалистите по подбор на персонал да могат да ви намерят, ключовите думи са много важни. Длъжностите и актуалните думи за работа ще помогнат на търсачката да избере вашето CV от купчината. 

Кандидат за маркетинг може да спомене SEO (оптимизация за търсачки), директен маркетинг и дигитален маркетинг сред опита и уменията си, например... Ако не сте сигурни, потърсете онлайн и вижте какви думи често се споменават, когато въвеждате длъжността си.