Основните щатски борсови индекси вчера записаха повишения след една волатилна сесия, като върху търговията повлияха редица икономически данни и протоколът от последното заседание на Федералния резерв от декември.

S&P 500 нарасна с 0.8%, докато Dow Jones се повиши с 0.4%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 0.7% нагоре.

По време на срещата си през декември ръководителите на Фед са отбелязали важността на това рестриктивната парична политика да продължи, докато инфлацията се задържа на неприемливо високи нива.

Следващото заседание на Фед е в края на месеца, като се очаква ръководителите на централната банка на САЩ да обявят първото повишение на лихвите за тази година и осмо от настоящия цикъл.

Миналия месец Фед вдигна лихвите с 50 базисни пункта, с което повишението на основната лихва за 2022 г. достигна 4.25%.

Доларът остава под натиск въпреки предупреждението от страна на Фед срещу някои пазарни очаквания за понижение на лихвите през тази година. Инвеститорите се колебаят между очакванията на централната банка на САЩ за допълнително повишение на лихвите и подкрепата за по-рисковите валути предвид отварянето на Китай.

Цените на петрола днес нарастват, след като в предходните два дни отчетоха понижения. Брентът поскъпва с 1.23% - до 78.80 долара за барел, докато повишението при щатския лек суров петрол (WTI) е от 1.29% до 73.78 долара за барел.

Инвеститорите изглежда са се отърсили от опасенията относно глобална рецесия, вследствие на нестабилните перспективи за икономическия растеж на Китай и САЩ, които доведоха до спад в цените на петрола от над 9% в предходните два дни.

Спот цената на златото бележи минимално понижение от 0.16% до 1 851.12 долара за тройунция.