Някои родители смятат, че трябва да бъдат стриктни с децата си, докато други мислят, че трябва да бъдат снизходителни. Мнозина се чудят как да намерят правилния баланс.

За книгата си “Да отгледаш предприемач” Марго Мачол Бисноу интервюира 70 родители, които са отгледали успели деца, питайки ги как са помогнали на децата си да реализират своите мечти.

Това е една изключително разнообразна група от хора от различни раси, с различни религии, доходи, семейна структура и образование. При разговорите си с всеки от тях обаче тя установява една обща тема - “уважителните родителски грижи.”

Уважителните родителски грижи, понякога наричани “мъдри родителски грижи,” включват задаването на стандарти и строги правила (например харченето само на пари, които са заработени), докато в същото време родителите уважават изборите на своите деца (например позволявайки им да избират сами своите извънкласни дейности).

Какво представляват уважителните родителски грижи?

Бисноу казва, че когато разказва на хората за ползите от уважителното родителство, те ги намират за изненадващи и неинтуитивни.

Защо един родител би позволил на малко дете да взема решения само? Много по-лесно е да се намесите преди детето ви да направи нещо, което звучи като лоша идея, като например да носи в училище костюм за Хелоуин през януари или да разглоби някакъв уред.

При уважителните родителски грижи обаче се цени индивидуалността и родителите не се опитват да налагат на децата си към какво да проявят любопитство или как да изразяват себе си.

За разлика от популярни стилове родителски грижи, като “толерантния,” при който децата биват глезени прекалено много, за да се избягват конфликти, или “авторитарния,” при който комуникацията се води еднопосочно, без да се вземат предвид емоционалните нужди на детето, при уважителния начин на децата се гледа като на независими и разумни същества.

В книгата си “Хъс” известният психолог Анджела Дъкуърт споделя мнението, че това е най-доброят начин да се отглеждат деца.

″Уважаващите родители преценяват точно психологичните нужди на своите деца. Те оценяват факта, че децата имат нужда от любов, ограничения и свобода, за да достигнат пълния си потенциал,” пише тя. “Техният авторитет се основава на знание и мъдрост, а не на сила.”

Трите стълба на уважителните родителски грижи:

1. Структура

  • Оставяйте децата да правят сами избори, стига очакванията да се оправдават.
  • Насочвайте ги по отношение на това как нещата биха могли да се правят по-добре.
  • Очаквайте от тях да правят неща, дори и когато е трудно.

Томас Ву израства със строги правила в дома и сериозна структура, но родителите му му предоставят пълна свобода, за да преследва целите си.

“От мен се очакваше да получавам само шестици. Не беше лесно, но стига да го правех, майка ми ми позволяваше да играя на всички видеоигри, на които исках. За мен това беше справедливо,” казва Ву пред Бисноу.

Ву бил пред дипломиране от университета, където изучавал биоинженерство, когато получил възможност да запише стаж във водещия издател на видеоигри Electronic Arts.

Родителите му не били очаровани, но му позволили да прекъсне образованието си и да преследва мечтата си да създава видеоигри. Впоследствие той се превръща в основния създател на Riot Games за Лига на Легендите, която днес се играе от 180 милиона души по света.

2. Подкрепящи 

  • Предоставяйте на децата правото да имат собствена гледна точка.
  • Уважавайте личното им пространство.
  • Не коригирайте постоянно действията или говора им.

Д. А. Уолак е успешен технологичен инвеститори. Една от ранните му инвестиции е Spotify.

Когато Уолак бил на осем години, той започнал да се интересува от инвестиции. Майка му му предоставила известна сума пари и му отворила сметка за търговия.

Той прекарвал часове в проучването на компании. Майка му му казвала своето мнение, но, в крайна сметка, той вземал решението в какво да инвестира. Уолак губи по-голяма част от парите в рамките на шест години, но, според майка му, загубата била част от процеса на научаването.

Не всеки може да си позволи да предостави пари на детето си, за да се учи да инвестира. Майката на Уолак обаче подхранвала таланта му и по други начини, които не изисквали пари – анализирала и обсъждала взетите решения с него, показвала отношение като към възрастен и не драматизирала от провала.

3. Топлота

  • Направете така, че децата ви да знаят, че могат да се обърнат към вас за помощ.
  • Прекарвайте качествено време с тях.
  • Участвайте заедно в състрадателни дейности.

Брийгън Джейн е интериорен дизайнер и водеща на предаването Extreme Makeover по HGTV. Тя също така е филантроп и е част от борда на директорите на Single Moms Planet. Нейните родители я учат на състрадание и ѝ показват как да се справя с трудностите с устойчивост и креативност.

“Бях на 11 години, когато за първи път отидохме да помагаме на други хора с различни мисии. Раздавахме дрехи на хора в Мексико, течащата вода не стигаше. Бях шокирана от нивото на бедност”, разказва тя пред Бисноу. 

Сега, когато самата Брийгън е майка, тя оценява важността на това децата да бъдат учени да помагат. Тя и двамата ѝ синове често се занимават с доброволческа работа като част от програми за осигуряване на храна.