Лихвите по ипотечните кредити на над 800 хил. британски домакинства ще се повишат двойно през 2023 г., пише Bloomberg.

През 2023 г. следва да бъдат подновени над 1.4 млн. ипотеки на домакинства с фиксирани лихвени проценти, като 57% от тях плащат лихви, които са под 2%, сочи анализ на Централната банка на Англия (Bank of England).

Днес лихвите по ипотечните кредити на Острова започват от 4.41%, а предложенията за фиксирани лихви са на нива от над 5 на сто.

След увеличението домакинствата ще трябва да плащат по 250 паунда, или 300 долара повече спрямо година по-рано.

Това допълнително ще намали разполагаемия доход на населението, което вече усеща намалената покупателна способност на парите си, на фона на повишените цени на енергийните ресурси и храната.

Само преди два месеца инфлацията във Великобритания беше на 41-годишен максимум, а днес възлиза на 11.1% на годишна база.

От Bank of England посочиха през декември, че ако се добавят и домакинствата с плаващи лихви по кредитите, то общо 4 млн. заема ще бъдат актуализирани с новите условия през 2023 г.

Банките повишиха офертите си за ипотечни кредити, тъй като централната банка вдигна основната си лихва от 0.1 на сто през декември 2021 г. на 3.5 на сто в края на миналата година.

Очакванията са, че лихвите по жилищните кредити ще са на нива от 4 до 5% през 2023 г.

От Националната статистическа служба на Великобритания обявиха, че наемателите също понасят тежък удар на фона на повишените лихви. В момента наемите на Острова растат с най-бързия си темп, откакто се следи подобна статистика.