Тази седмица американската банка Goldman Sachs Group ще започне да съкращава хиляди работни места, според източници, близки до финансовата институция. 

Малко над 3000 служители ще бъдат освободени, според един от източниците, цитиран от Ройтерс. Мащабът на съкращения ще бъде най-големият от финансовата криза през 2008 г. 

Информацията обаче все още не е оповестена публично от Goldman Sachs. Според Bloomberg, банката ще премахне около 3200 позиции.

Goldman имаше 49 100 служители в края на третото тримесечие на миналата година, след като добави значителен брой работни места по време на пандемията от коронавирус.

Съкращенията вероятно ще засегнат повечето от основните подразделения на банката, но ще бъдат съсредоточени основно в инвестиционното банкиране.

Банките на Уолстрийт претърпяха значително забавяне на корпоративната дейност и спад в броя на сключените сделки в резултат на нестабилността на световните финансови пазари.

Стотици работни места вероятно ще бъдат съкратени и от потребителския бизнес на американската банка, тъй като и там очакваните загуби нарастват.

Главният изпълнителен директор на банката Дейвид Соломон изпрати съобщение до служителите в края на годината, предупреждавайки за евентуалните съкращения през първата половина на януари.

Ходът на ръководството става факт малко преди изплащането на годишните бонуси на банката, което обикновено се случва в края на януари. Очаква се тази година бонусите да паднат с около 40%.

Банката рестартира своя годишен преглед на ефективността през септември миналата година след двугодишната пауза по време на пандемията. Гигантът на Уолстрийт обикновено съкращаваше между 1% до 5% от служителите си всяка година.  

Някои от големите финансови институции, като Morgan Stanley и Citigroup, намалиха работната си сила през последните месеци, тъй като бумът на сделките на Уолстрийт остана в историята, на фона на повишаващите се лихвени проценти, напрежението между Съединените щати и Китай, войната в Украйна и растящата инфлация.

Глобалните такси за инвестиционно банкиране са намалели почти наполовина през 2022 г., като банките са спечелили 77 милиарда долара, в сравнение със 132.3 милиарда долара през 2021 г. 

Общата стойност на сливанията и придобиванията (M&A) в световен мащаб е спаднала с 37% - до 3.66 трилиона долара към 20 декември, след като достигна исторически връх от 5.9 трилиона долара в предходната година.

Банките са изпълнили транзакции на капиталовите пазари на стойност 517 милиарда долара към края на декември 2022 г., което е най-ниското им ниво от началото на 2000 г. и спад от 66% спрямо нивата от 2021 г.

Въпреки забавянето, водещите анализатори на Goldman Sachs наскоро коментираха, че са настроени оптимистично за възстановяването на M&A през втората половина на 2023 г., припомня Ройтерс.