Тъй като 2023 г. се очаква да бъде голяма година за круизните линии — отчасти благодарение на изобилието от нови плавателни съдове и маршрути, Travel + Leisure подбра 16 различни приключения, на които да се отправите.

По Нил с Viking Osiris

Viking Osiris е най-новата круизна линия по Нил, предлагаща 41 апартамента и каюти, тераса с басейн и скандинавски дизайн. Корабът плава между Асуан и Луксор, с обиколка преди и след плаване в Кайро, включена в 12-дневните маршрути.

Аляска на борда на Ocean Victory

Пътуванията до Аляска с Ocean Victory - икономичен кораб с 93 каюти от American Queen Voyages, предлагат възможност да карате каяк покрай ледници и да наблюдавате белоглави орли и мечки гризли.

Плавателният съд, който за първи път дебютира през 2021 г., представлява еволюция в дизайна на кораби с по-малко използване на гориво и шикозни апартаменти, включително такива със самостоятелни веранди.

Галапагоските острови на Quasar Expeditions

През юни Quasar Expeditions предлага круиз до Галапагос на борда на Evolution, като 32-ата пътници са деца с разстройство от аутистичния спектър, а приключението е организирано в подкрепа на семейства със специални нужди.

Пътуването, което стартира на 24 юни, представлява експедиция със седем нощувки, обхващаща много от най-забележителните места на островите, като програмата е специално пригодена както за деца, така и за възрастни.

Круиз Антарктика на борда на Silver Cloud или Silver Endeavour

Silversea дава възможност на пътуващите до Антарктика да пропуснат два дни плаване през трудния проход Дрейк.

Вместо това те могат да летят комфортно над водите, разделящи Южна Америка от континента, след което да се качат на борда на Silver Cloud със 127 апартамента или Silver Endeavour със 100 апартамента за пътувания покрай мразовитата брегова линия.

Карибите, Южният Пасифик и Австралия с Windstar Cruises

Windstar предлага поредица от маршрути през 2023 г. на Star Pride със 156 каюти и Wind Surf със 171 апартамента, които достигат до яхтени карибски пристанища, като Йост Ван Дайк на Британските Вирджински острови и Ангуила.

Линията за малки кораби, която е известна както със своите елегантни кораби Star Plus Class, така и със своите класически плавателни съдове, предлага набор от маршрути по крайбрежието на Австралия и в Южния Пасифик.

Ледените“ круизи на Le Commandant Charcot

Новият хибридно-електрически кораб Le Commandant Charcot на Ponant намалява драстично отделените въглеродни емисии и предлага място за 245 гости на борда.

Променящият климатичната игра кораб, който вече е бил домакин на пътуване до Антарктида и е водил пътници до географския Северен полюс, предлага приключения на места, като Исландия и Свалбард.

Дългите круизи на American Queen Voyages

American Queen Voyages ще предложи най-дългите пътувания в историята на линията през 2023 г. с два 23-дневни речни маршрута по Мисисипи и Охайо на борда на American Countess със 123 каюти.

Корабът ще плава от Минесота надолу по река Охайо и горната част на Мисисипи, посещавайки повече пристанища и предлагайки повече обиколки с екскурзовод отвсякога.

Южният Пасифик на Paul Gauguin

Току-що обновен, Paul Gauguin със 165 каюти ще изследва Тихия океан през 2023 г. с пътувания до островите Кук, Фиджи, Маркизките острови и Дружествените острови.

Марката е избрана за най-добрата круизна линия с малки кораби в World’s Best Awards 2022, като читателите на T+L дават особено високи оценки на бордовия персонал.

Мистериозен круиз с Uniworld

Следващата година Uniworld Boutique River Cruises ще предложи два „мистериозни круиза“ с по девет нощувки, като европейските дестинации, които ще бъдат посетени, се разкриват едва при отпътуване. Подобни пътувания се разпродадоха бързо през 2022 г.

Пътуващите през юни 2023 г. ще се срещнат в Амстердам, докато срещата през юли 2023 г. ще бъде в Ница, Франция.

Експедиция със Seabourn

Seabourn Venture - първият експедиционен кораб със 132 апартамента, пуснат на вода в края на лятото с маршрути в Северна Европа, има планирани пътувания през 2023 г. в Япония, Южния Пасифик и Антарктика.

Seabourn Pursuit ще бъде вторият кораб в нарастващата експедиционна флота на Seabourn.

Разглеждане на скъпоценните камъни на Европа с Scenic Eclipse II

Планиран за пускане на вода през пролетта, Scenic Eclipse II, способен да приюти 228 пътници, ще посети пристанища от Дъблин до Лисабон, както и двата полярни региона, през 2023 и 2024 г.

Иновативният кораб, който е подобен по дизайн на Scenic Eclipse, ще предлага луксозни апартаменти с иконом и всякакви екстри, включително хеликоптери и подводница.

Посещение из диви места с Aurora Expeditions

Aurora Expeditions, чийто най-нов кораб е Sylvia Earle със 71 каюти, гарантира, че всички операции са въглеродно неутрални, като се ангажира да компенсира емисиите.

Новият кораб с икономичен откъм гориво дизайн дава възможност на участниците в експедиции в Антарктида да изследват ледения континент със снегоходки и дори - когато условията позволяват, да се гмуркат в полярни води или да къмпингуват на леда.

Самостоятелен круиз с Atlas Ocean Voyages

Стартиращата круизна линия Atlas Ocean Voyages предлага ол инклузив цени за двата си кораба с 98 апартамента и, в отклонение от индустриалните норми, марката не таксува соло пътниците допълнително.

Вторият кораб от линията - World Traveller, беше пуснат на вода през ноември 2022 г. Той ще плава на 9-, 10-, 11- и 12-дневни двупосочни пътувания от Ушуая, Аржентина, до Антарктика до март 2023 г., преди да се отправи към Средиземно море, за да посети Испания, Франция и Португалия.

Турция - удивителни гледки и интересни факти

Галапагоските острови на борда на Celebrity Flora

Celebrity Flora разполага с 50 апартамента, много от които с големи веранди плюс палуба за наблюдение на звездите и флотилия от удобни ветроходи.

Налични са два маршрута, първият от които е „северна обиколка“ със седем нощувки, която посещава вулканичния остров Сантяго и остров Дженовеза - наричан Остров на птиците.

„Външният кръг“ на линията също включва много наблюдения на диви животни, плюс спирка на по-малко посещавания остров Дафни.

Винено пътешествие на Seadream II

SeaDream Yacht Club предлага две винени пътешествия през 2023 г., които включват посещения на лозя в Гърция, Италия и Испания, както и вечеря, организирана от винопроизводител на борда на Seadream II за 112 гости.

Високо оценената линия печели чести похвали от читателите на T+L за бордовото обслужване и добре обзаведените плавателни съдове.