Водещите борсови индекси на Уолстрийт регистрираха трето поредно понижение, на фона на опасенията на инвеститорите от продължаващия ръст на лихвените проценти.

Пазарните участници стават все по-загрижени, че Федералният резерв на САЩ ще продължи да повишава лихвите, въпреки признаците за забавяне на инфлацията.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average и широкият S&P 500 загубиха по 0.8% от стойността си, а Nasdaq Composite приключи сесията със спад от близо процент.

И трите индекса са на път да запишат първи седмичен спад от началото на годината. Dow се понижи с 3.67% и е в крак с най-лошото си седмично представяне от септември. S&P и Nasdaq са загубили по повече от 2% на седмична база.

Вчера стана ясно, че новоподадените молби за помощи за безработица в САЩ са се понижили до най-ниското си ниво от септември насам.

Това е поредният сигнал, че пазарът на труда в най-голямата световна икономика остава устойчив, въпреки по-слабите темпове на нарастване на брутния вътрешен продукт.

Това може да "развърже ръцете" на Фед за ново затягане на монетарната политика, в опит да бъдат успокоени инфлационните процеси. 

На стоковите пазари обаче оптимизмът преобладава в последната борсова сесия за седмицата. Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпват с 0.4%, до ниво от близо 81 долара за барел, а тези на сорта брент отчитат ръст от 0.35% до 86.50 долара за барел. 

"Черното злато" е на път да приключи седмичната търговия с повишение от 1.7 на сто. 

И организацията на страните износителки на петрол ОПЕК, и Международната агенция по енергетика прогнозират, че възстановяването на китайската икономика ще стимулира рекордно високо търсене на суров петрол през 2023 г.

Тези оптимистични очаквания бяха основният двигател на цените през изминалата седмица. 

От друга страна обаче, опасенията относно забавянето на икономическия растеж нараснаха след поредица от слаби макроикономически индикатори. Забавянето на промишленото производство в САЩ породи несигурност относно запазването на стабилно търсене на суров петрол по-късно през 2023 г.

Несигурността по отношение на бъдещата траектория на лихвените проценти също остава фактор, който може да "натисне" пазара на суровини в низходяща посока.