Редица проучвания свидетелстват за положителния ефект на хумора в офиса.

“Според изледвания на сериозни институции, като Хортън, Масачузетския технологичен институт и Лондонското училище за бизнес и финанси, всяко хихикане или кикотене носи със себе си редица ползи,” пише Алисън Биърд в HBR.

“Смехът облекчава стреса и скуката, повишава ангажираността, подобрява благосъстоянието и предизвиква не само креативност и сътрудничество, но и аналитична прецизност и продуктивност.”

Преподавателят в бизнес училището на Харвардския университет Алисън Уудс Брукс също установява, че пускането на шегички на работното място може да направи така, че хората да изглеждат по-компетентни.

Какво обаче да кажем за това човек да е обект на шеги и да се смее от сърце?

Това също може да донесе редица ползи за служителите. “Когато започнете да се смеете, това не само облекчава психическия ви товар, но всъщност предизвиква физически промени в тялото ви,” обясняват от Mayo Clinic.

Това подобрява приема ви на “богат на кислород въздух,” увеличавайки отделянето на ендорфин в мозъка ви. “Може също така да стимулира кръвообращението и отпускането на мускулите, които пък помагат за ограничаването на част от физическите симптоми на стреса.”

Предвид всички изследвания, които показват, че по-малкият стрес е от полза за служителите и намалява отсъствията от работа, свободата да се смееш изглежда като нещо, което е не просто добро, но и необходимо на работа.

Група изследователи дори установяват, че след като са изгледали комедиен клип, служителите са с 10% по-продуктивни от колегите си.

Разбира се, прекалено многото хумор или смях може да има и недостатъци. Например, лидери, които подкокоросват служители или разказват мръсни вицове, може да подготвят почвата за други служители да се държат лошо. 

В границите на приличието обаче смехът като цяло е нещо добро, а ползите далеч надхвърлят рисковете.

Така че се смейте свободно, не всеки ден по цял ден, разбира се. Винаги е добре да сте наясно с децибелите във вашата среда и да не разсейвате колегите.

Както казва преподавателят в медицинския факултет на Харвардския университет Карл Марси, “смехът е социален сигнал между хората. Той е като препинателен знак.”

Понякога в разгара на стресиращ ден е полезно да бъдете удивителния знак.