Ако работите в офис, знаете как се случват нещата. Някой има рожден ден, а според неписаните правила, рожденикът или щедър шеф купува торта за всички.

Съветник по храна във Великобритания обаче казва, че служителите не би трябвало да носят сладкиши в офиса, за да не изкушават колегите си.

Председателят на Агенцията по хранителни стандарти на Великобритания професор Сюзън Джеб сравнява това човек да е около торта в офиса с пасивното пушене. "Ако никой не носеше торта в офиса, аз нямаше да ям торта", казва тя.

В интервю за вестник Times и изразявайки лична позиция, тя казва, че служителите трябва да спрат да тестват волята на колегите си.

В интервю за BBC общопрактикуващият лекар Хелън Уол обаче казва, че хората трябва да носят отговорност за собственото си здраве. "Ако някои е донесъл торта и тя се намира близо до вас, не е задължително и вие да си хапнете, нали?", казва тя.

Според професор Джеб, която е и преподавател в Оксфордския университет, яденето на торта е избор, но тя казва, че колегите би трябвало да си помагат взаимно, като предоставят "подкрепяща среда".

Тя твърди, че да се намираш близо до торта в офиса е като пасивното пушене, което макар и нещо различно, също нанася вреда на околните.

Лу Уокър, която е автор на доклад за офисната култура по отношение на тортите, казва пред BBC 5, че това се превръща в ежедневие и "вече не е специално ".

"Има нещо много важно по отношение на споделянето на храна с колегите. Това, което се случва сега обаче, е ежедневие и това означава, че вече не е специално."

В много офиси тортите, бисквитите и различните сладки лакомства, донесени от колеги, които се връщат от почивка или за да отбележат напускане или рожден ден, може да сложат началото на спор, тъй като гладни и обичащи сладкото колеги се опитват да се докопат до лакомствата.

Рядкост е за подобни случаи в офисите да се носят плодове. А и кой иска да бъде известен като служителя, който носи здравословни ядки, а не шоколадови бонбони, след прекарания уикенд в Швейцария?

Що се отнася до официалната позиция на британското правителство, говорителят на премиера Риши Сунак смята, че "личният избор трябва да бъде включен в подхода".

"Искаме да насърчим здравословния начин на живот и предприемаме действия в борбата с наднорменото тегло, което струва на Националната здравна служба 6 млрд. паунда годишно.

"Начинът за справяне с този проблем обаче не е да спираме хората да носят от време на време сладки лакомства за своите колеги."

Говорителят на Сунак допълва, че премиерът "е много склонен да хапва парче торта" и обича най-много торта с моркови и червено кадифе.