Задъхващата се глобална икономика се отрази зле на повечето стартъп компании, тъй като затрудни осигуряването на финансиране.

В световен мащаб средствата, привлечени от стартиращите компании, отчитат годишен спад от 55% през третото тримесечие на 2022 г., в сравнение с третото тримесечие на 2021 г.

В Афика обаче стартъпите, поне засега, успяват да запазят възходящата тенденция, натрупвайки над 4.85 милиарда долара през 2022 г., или с близо 5% повече от предходната, пише електронното издание African Business.   

Според Макс Кувелие, който е съосновател на платформата за стартиращи компании Africa The Big Deal, общото финансиране, набрано от африканските стартъп компании през 2022 г., в крайна сметка ще надхвърли 5 милиарда долара, тъй като предварителните данни винаги са подценени в известна степен спрямо окончателните. 

Въпреки че темповете на растежа вече не са такива, каквито бяха в предходните две години, в рамките на които инвестициите се увеличиха със 120%, 2022 г. все пак е на път да "счупи" поредния рекорд за континента по отношение на набраните суми, броя сключени сделки и инвеститор. 

Кои африкански държави привличат най-много инвестиции?

Т .нар. „голяма четворка“ - Нигерия, Кения, Египет и Южна Африка, остават предпочитани дестинации за инвеститорите, като и четирите държави надхвърлят границата от 500 милиона долара, събрани от стартиращите компании през 2022 г.

Стартъпите в Гана, Алжир, Тунис и Сенегал отбелязват внезапно увеличение на финансирането, привличайки съответно 390 млн., 151 млн., 119 млн. и 112 млн. долара.

Западноафриканските стартиращи компании водят регионалната картина, отчитайки 1.8 милиарда долара финансиране, въпреки че нигерийските стартиращи компании представляват почти 70% от него.

Източна и Северна Африка следват на втора и трета позиция с 1.2 милиарда и 1.1 милиарда долара, докато Южна и Централна Африка изостават, генерирайки съответно 12.5% (600 милиона долара) и 1% (50 милиона долара) от общото финансиране на континента през 2022 г.

Секторите на растежа

Финтек секторът в Африка запазва водещата си позиция, като представлява 37% от общото финансиране и над 40% от привлечените средства. 

Кения може да се посочи като едно от изключенията от тази тенденция, тъй като там инвестициите в енергийния сектор са повече, отколкото във финтек.

Основен принос за това има стартиращият доставчик на слънчеви системи Sun King, който сключи най-голямата сделка в Африка за 2022 г. на стойност 260 милиона долара през април 2022 г.   

Други популярни сектори са логистиката и транспортът, които бяха подсилени от нарастващия брой стартиращи фирми за превози и доставка на хранителни продукти, като алжирската Yassir, която набра 150 милиона долара през ноември.

За поредна година базираният в Мавриций фонд за рисков капитал Launch Africa е най-активният инвеститор на континента. 60 от неговите сделки са на стойност от поне 100 000 долара, което представлява средно по повече от една сделка на седмица.

Американският технологичен гигант Google предостави финансиране без дялово участие в размер на 4 милиона долара на 60 африкански стартиращи компании на ранен етап чрез своя Black Founders Fund за втора поредна година, като нигерийските стартиращи фирми съставляват една трета от "кохортата" на калифорнийския технологичен гигант за 2022 г.

Правителството на Канада е сред "новаците" в тазгодишната класация на Топ 10 сред инвеститорите в Африка, осигурявайки 20 сделки през годината.

Миналия януари канадската финансова институция за развитие FinDev Canada инвестира 13 милиона долара във Фонда за растеж на енергийните предприемачи (EEGF), който влага в енергийни стартиращи компании на ранен етап и в етап на растеж в Субсахарска Африка.

Жените предприемачи са малко, но броят им расте

Тази година финансирането за стартиращи компании, основани и ръководени от жени, остава ниско. Само 2.4% от сделките са сключени с мениджърски екипи, съставени само от жени, а 85% - с изцяло мъжки екипи, в които липсва дамско присъствие.

Общо 4% от изпълнителните директори на стартиращи компании в Африка са жени. Въпреки това, признанието, че жените трябва да играят по-голяма роля в африканската стартираща екосистема, става все по-популярно.

Миналия февруари южноафриканският фонд FIVE35 Ventures заяви, че се стреми да събере 30 милиона долара през следващите три години, които ще инвестира в стартиращи компании, ръководени от жени.