Температурите в най-северния град на Китай паднаха до минус 53°C по Целзий.

Това са най-ниските градуси, регистрирани някога в района, според метеоролозите, цитирани от CNN.

Разположен в североизточната провинция Хейлундзян и сгушен близо до руския Сибир, Мохе е известен като „северния полюс на Китай“. Това е едно от малкото места в страната със субарктичен климат.

Температурата в 7 сутринта на 22 януари - първия ден от лунната Нова година, е минус 53°C, според метеорологичното бюро на Хейлундзян. Това надминава предишния рекорд от минус 52.3°C, измерени през 1969 г., според официални източници.

Китайската метеорологична служба прогнозира големи спадове на температурата в части от страната и издаде предупреждение за студове в понеделник.

В съседна Русия в Якутск, който е известен като най-студения град в света, температурите са паднали до минус 62.7°C – най-ниските регистрирани в района от повече от две десетилетия.

Зимите в Мохе са дълги и започват в началото на октомври, като често продължават до май. Средните температури през този период падат под нулата, посочват експерти.

През 2018 г. рядка „ледена мъгла“ – метеорологичен феномен, който се появява само в екстремно студен климат, накара местните власти да издадат първото червено предупреждение за студено време в града.

Към момента няма издадени предупреждения в Мохе, но местните метеоролози казват, че застудяването ще продължи и тази седмица. Очаква се и ледена мъгла.

Постоянният студ в града привлича туристи през цялата година, които се тълпят към атракциите му с ледена тематика. През 2011 г. повече от 10 000 туристи се стекоха в града, за да наблюдават Аврора по време на годишния фестивал на полярното сияние.

Магистрала, свързваща отдалечения град със столицата Пекин, е открита през декември 2019 г.

Изменението на климата влоши честотата и интензивността на екстремните метеорологични явления.

Само преди месеци Китай се сблъска с най-лошата гореща вълна от 1961 г. насам, което доведе до мащабни прекъсвания на тока и пресъхване на реки. Екстремните горещини продължиха 70 дни, а въздействието им се усети надлъж и нашир в големи части от страната.

В югозападната провинция Съчуан - дом на 80 милиона души, липсата на електричество затвори фабрики и потопи домове и офиси в мрак. То уби хиляди птици и риби, отглеждани във ферми.