Независимо дали е вековна измама или истинско праисторическо същество, чудовището от Лох Нес е любима тема както за учени, така и за фентъзи любители от 1933 г. насам.

Днес анализатор на данни опровергава една от най-популярните теории за него, посочвайки, че ако Неси наистина съществува, то това не е гигантска змиорка.

Флои Фоксон изчислява вероятността за съществуване на европейска змиорка с дължина над шест метра в шотландското езеро, използвайки данни за улова.

Въпреки че е установено, че тя „по същество е нула“, той признава, че „ако Неси е истинско, то може да е змиорка, но не много голяма“.

Pixabay

През годините експерти твърдят още, че наблюденията на Неси са просто резултат от естествено възникнали мехурчета или „колективна илюзия“, вдъхновена от открития на динозаври.

Вкаменелости на динозаври, намерени в сладководни басейни, подобни на Лох Нес и които приличат на вероятния звяр, предполагат, че той може да е живял преди 66 милиона години, посочва CNN.

През 2019 г. професор Нийл Гемел от университета в Отаго провежда обширно ДНК изследване на дома на скандалното чудовище с помощта на 250 водни проби.

Неговият екип търси малки генетични останки от живот в Лох Нес, които се използват, за да се състави подробен списък на всички обитатели.

Те идентифицират 15 различни вида риби и 3000 вида бактерии, но не намерат доказателства за плезиозаври - праисторическо морско влечуго, свързвано с Неси.

Изследователите не откриват доказателства и за големи риби, като есетра, сом и гренландски акули, но намират „значително количество ДНК на змиорка“.

Професор Гемел казва: „Змиорките са многобройни в Лох Нес, като ДНК от змиорки се открива на почти всяко място, откъдето са взети проби.

Нашите данни не разкриват размера им, но самото количество на материала показва, че не можем да отхвърлим възможността в Лох Нес да има гигантски змиорки.

Следователно не можем да отхвърлим възможността това, което хората виждат и вярват, че е чудовището от Лох Нес, да е гигантска змиорка.“

Европейските змиорки, или Anguilla anguilla, обикновено растат на дължина между 60 и 80 см, но има и изключения.

Pixabay

В новото си проучване Фоксън изчислява, че в Лох Нес има над 8000 змиорки. Въз основа на тази цифра вероятността да се открие такава с дължина приблизително един метър е около едно на 50 000.

Но вероятността да се открие змиорка с дължина над шест метра е „по същество нула“. Това предполага, че ако Неси наистина съществува, то вероятно не е просто гигантска змиорка, според Фоксън.

„Някои змиорки може да са причина за предполагаемите наблюдения на доста големи животни на повърхността на езерото“, пише той. „В течение на няколко поколения може да се очаква змиорка с дължина един метър. Това обаче съвсем не е „чудовище“.

Флои Фоксън, който е учил физика в университета в Нотингам, а сега живее в Пенсилвания, заключава, че наблюденията на чудовището от Лох Нес могат да бъдат обяснени с „вълнови явления“ или „случайни бозайници“.

Изчисленията на учения са публикувани в bioRxiv като предпечат, който все още не е рецензиран, заедно с подобно проучване за Голямата стъпка.