Бързата мода е голям бизнес, но също така е и голям замърсител, допринасяйки с около 10% от глобалните въглеродни емисии. Близо 70% от оценяваната на 3 трлн. долара модна индустрия представлява артикули от синтетични материали или нефтохимикали.

И макар някои компании да твърдят, че предлагат устойчиви модни линии, значението на това понятие варира съществено. За някои намаляването на въглерода се състои в производството, а за други е в самите дрехи.

Пазарът на облекла на растителна основа се разраства бързо, както се вижда от компании, като Activ, Kent и стартъп компанията Unless, която определя себе си като “първата марка за улична мода, създаваща продукти, които се разлагат безвредно в края на жизнения си цикъл.” За разлика от останалите дрехи в днешно време, повечето от които се водят началото си от нефтопреработвателната промишленост, тези дрехи наистина се разлагат. Те са произведени изцяло от продукти на растителна основа като рециклиран памук, коноп, кожа на растителна основа и кокосови фибри, твърдят от компанията. 

 “Основахме компанията, защото сме група ръководители от модната индустрия, на които им омръзна от тази култура в модата облеклата да се произвежда, купуват и изхвърлят,” казва Ерик Лидке, главен изпълнителен директор на Unless. “Планираното остаряване на модата се основава на нефтохимическа или базирана на петрол суровина, което означава, че тя е евтина. Това, което не знаете обаче е, че всичко това създава синтетични материи, които са вечни материали и никога няма да изчезнат.”

Лидке идва от Adidas, така че не е изненада, че освен облекло и аксесоари, Unless предлага и обувки.

“Нашият продукт започва с подготовката за неговия край. Това се превръща в една много лесна история, която да разкажем на клиентите, защото най-важното нещо е какво се случва след като спра да ползвам даден продукт? Той безвредно изчезва и се превръща в храна за растенията и червеите. А това за мен е също толкова важно, колкото качеството на продукта, който създавате,” казва Лидке.

Unless разполага само с един физически магазин в родния си град Портланд, Орегон, освен че продава продуктите си онлайн. Лидке се надява компанията да се разраства заедно с увеличаващото се потребителско търсене на по-зелени продукти и планира да си сътрудничи с други марки, тъй като все повече компании търсят начин да се борят с модните отпадъци. Unless наскоро започна да си сътрудничи с швейцарската компания Mammut, която има 160-годишна история.

Пуснатите съвместни продукти са били разпродадени в рамките на 48 часа, според Лидке.

Тези сътрудничества биха могли да помогнат на компанията да понижи и относително високите си цени. Биоразграждащ се суитчър на компанията се продава за 119 долара на нейния уебсайт. Някои клиенти казват, че си заслужава за каузата.

Unless има подкрепата на Connect Ventures, инвестиционно партньорство между Creative Artists Agency и New Enterprise Associates и е набрала 7.5 млн. долара финансиране досега.