Високите цени, рекордната инфлация и несигурността на домакинствата на фона на задаващата се рецесия намалиха интереса към недвижимите имоти в Пловдив през 2022 г.

В бъдеще все по-сериозно влияние ще оказват и лихвите по ипотечните кредити, чието покачване вече стартира и у нас. В страните от Западна Европа и САЩ вече е налице близо двойно увеличение на лихвите само за 12 месеца.

Какво се случи на пазара на имоти в Пловдив през 2022 г.? В кои квартали се отчете най-силен ръст на цените?

Сделките във втория по големина град у нас бележат спад от 16.15% през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо последните три месеца на 2021 г.

Силните първи две тримесечия на 2022 г. успяха да намалят годишния спад до 6.93%, според информация от Имотния регистър към Агенцията по вписванията.

Едностайните жилища

Данните на imot.bg, предоставени на Darik Business Review, показват, че в Централна гара и Център са отчетени най-силни повишения в цените на едностайните жилища – съответно 36 и 23 на сто.

В още три квартала – Южен, Христо Смирненски и Беломорски, също е налице над 20% поскъпване на имотите.

Средната цена на офертите за имоти в Централна гара и Център в момента е на нива от 1 709 и 1 078 евро/кв. м. В топ 5 на най-скъпите едностайни са още Тракия, Каменица -1 и Западен.

Двустайните жилища

В общо седем пловдивски квартала в момента се предлагат двустайни жилища за над 1 000 евро/кв. м. Това са Младежки хълм, Захарна фабрика, Централна гара, Стария град, Център, Отдих и култура и Каненица – 2.

Най-силен ръст на цените през последните 12 месеца има в Захарна фабрика (+29%) и Младежки хълм (+24%), както и в Централна гара и Кючук Париж, където имотите добавят 23 на сто.

Над 20% се е повишила цената им и в Каменица – 2, Тракия, Кършияка, Център и Отдих и култура.

Тристайните жилища

Само в шест от пловдивските квартали имотите от този тип се предлагат за над 1 000 евро/кв. м. Най-скъпо е в Стария град (1 397 евро/кв. м средна цена) и Младежки хълм (1 306 евро/кв. м.)

Сред скъпите квартали за покупка на дом с две спални са още Мараша, Център, Каменица – 2 и Кършияка. Най-евтино е в Изгрев, Съдийски и Южен, където цените са под 800 евро/кв. м.

Единствено в Младежки Хълм и Мараша през 2022 г. е отчетен ръст от над 20% при тристайните жилища, докато в Беломорски поскъпването е 19 на сто спрямо края на 2021 г.