Морската столица Варна е единственият голям пазар у нас, на който се отчита ръст в броя на сделките с недвижимости на годишна база.

Повишението е от 3.46%, на фона на спад в трансакциите в последните две тримесечия.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. данните сочат спад от 8.45 на сто - най-малкия сред четирите големи града в страната.

Едностайните жилища

През 2022 г. се отчете сериозен ръст в цената на жилищата в Гръцката махала. Повишението на база офертни цени е от 46% до 1 784 евро/кв. м. 

Това сочат данни на imot.bg, предоставени на Darik Business Review.

В топ 5 на кварталите с най-скъпи едностайни жилища са още Окръжна болница – Генерали, Операта, Бизнес хотел и Лятно кино Тракия.

Сериозно нарастване на цените има и в Базар Левски (+34%), както и в Окръжна болница – Генерали и Галата, където е налице ръст от 29 и 26 на сто.

Двустайните жилища

Гръцката махала и тук е начело по повишение на цените. Ръстът за изминалата година е от 30 процента спрямо 27 на сто за Кайсиева градина и 26 на сто в Лятно кино Тракия.

Най-скъпите двустайни имоти могат да се купят във ВИНС-Червен площад, Бриз, Централна поща и Окръжна болница – Генерали.

Тристайните жилища

Гръцка махала е единственият квартал във Варна с тристайни жилища за над 2 000 евро/кв. м. На база офертни цени стойността на имотите расте с 22 на сто и достига 2 118 евро/кв. м.

ВИНС – Червен площад и Операта са следващите най-скъпи квартали за покупка на жилища с две спални, следвани от Бриз, Базар Левски и Център.

Над 20% ръст в цените на тристайните жилища през 2022 г. се отчита в общо 12 варненски квартала, сред които Зимно кино Тракия, Младост 1, Изгрев, Гръцка махала, Бриз, Аспарухово, Кайсиева градина, Операта, Левски 2, Победа, ХЕИ и Конфуто.