Най-често срещаното престъпление в хотелите във Великобритания е “насилието спрямо друг човек” и то с голяма преднина пред всички останали, сочи ново проучване. 

Статистическите данни от осем полицейски подразделения във Великобритания показват, че в периода 1 юни 2021 г. – 31 май 2022 г. в хотели, мотели и къщи за гости има 4 589 сигнала за насилие и 1 307 за нарушаване на обществения ред, което често включва сплашване или заплаха за насилие.

За сравнение, сигналите за кражба, грабеж и взлом са 3 999 за същия период.

От полицията са получили 1 206 сигнала за палеж и престъпни щети, както и 1 107 сигнала за изнасилване и други сексуални престъпления. Във въпросния период са отчетени и няколко случая на съвременно робство и убийство или опит за убийство. 

Данните са предоставени по закона за свободен достъп до информация и са от 10-те най-големи полицейски сили в Англия, Уелс и Северна Ирландия. От полицията в Бристъл и Шотландия са отказали да предоставят информация.

Хотелите са “магнити за престъпления”, казва пред CNBC Брайън Мур, оперативен директор в компанията Global Secure Accreditation, която предоставя консултантски услуги в сферата на хотелската сигурност.

“Имате големи сгради, пълни с хора, които обикновено са в страна или район, който не познават и са като риба на сухо. Може да има езикова бариера, а те обикновено са отпуснати и със свален гард,” казва Мур. 

Например, туристите често оставят свои вещи без надзор в барове и ресторанти в хотелите, докато разговарят с други хора, казва той. “Предвид факта, че това са обществени места, ситуацията не е по-различна от това да си оставите нещо в автобуса,” казва Мур.

“Мисля, че повечето хора ще се изненадат от обема на престъпленията, тъй като Великобритания е относително безопасна в това отношение. Хотелите се гордеят с това, че са безопасни, а много хора мислят, че това е така.”

Неговата практика сочи, че повечето насилствени престъпления са между хора, които се познават, макар че може да има случаи и между хора, които са се запознали в хотела. В същото време престъпления “с цел придобиване”, като измама, кражба и грабеж, се извършват между непознати. 

“Алкохолът е честа причина за инцидентите с насилие,” допълва Мур. “Хотелите са места, на които гостите имат склонност да прекаляват, често в периоди от денонощието, когато има най-малко персонал и охрана. Персоналът може да прекъсне подобни събирания, но употребата на алкохол след това може да продължи по стаите.”

Гостите могат да повишат безопасността си като:

  • се уверят, че вратите имат механизми за автоматично затваряне и двойно заключване 
  • си носят или поискат стопер за врата, за да си осигурят още едно ниво на защита
  • използват сейфа в стаята и наглеждат цените си вещи на обществени места
  • никога не казват номера на стаята си на висок глас; това ще попречи на някой да се опита да вземе ключ от рецепцията, като се представи на познат на госта на хотела.

Използване на Wi-Fi мрежата в хотела 

Wi-Fi мрежите в хотелите са мишена на измамници, казва Лий Уайтинг, търговски директор в Global Secure Accreditation.

Гостите на хотелите трябва да избягват да осъществяват трансакции, да въвеждат пароли или да отварят защитена информация, докато са свързани към мрежата в хотела, казва той. Тези, които използват VPN, не трябва да достъпват чувствителна информация, преди да са се логнали.

Гостите на хотела също така трябва да се уверяват, че се свързват към мрежата на хотела, а не към фалшива мрежа със сходно име.  

Уайтинг е пускал софтуерен тест в различни хотели, за да види дали някой ще се опита да си осигури достъп до лаптопа на неговия екип. В най-екстремния случай лаптопът е бил атакуван 600 пъти за 24 часа, казва той.