Бургас може да се похвали с най-евтините имоти от четирите големи града на страната.

През последните две тримесечия обаче и в морския град се отчита спад на сделките, на фона на високата инфлация и стартиралото повишение на лихвите по кредитите.

Справка в Имотния регистър на Агенцията по вписванията сочи, че през четвъртото тримесечие сделките намаляват с 1.88%. Понижението за 2022 г., спрямо предходната е по-голямо – 11.32 на сто.

Какво се случи с цените на недвижимите имоти в Бургас през 2022 г.? (Вижте и анализите ни за София, Пловдив и Варна)

Едностайните жилища

В квартал Братя Миладинови през последните 12 месеца е наблюдаван ръст от 30 на сто в цените на маломерните имоти. Това е доста повече от регистрираните 19% във Възраждане, Меден рудник – зона А и Меден рудник – зона Б.

Братя Миладинови, Център и Меден рудник – зона Б са единствените квартали в Бургас с цени на едностайните жилища от над 1 000 евро/кв. м. 

Най-евтино е в Меден рудник В и Г, където все още могат да се намерят жилища на цена под 600 евро/кв. м.

Двустайните жилища

В четири от кварталите имотите от този тип вече са с цени от над 1 000 евро/кв. м. Най-скъпо е в Зорница (1 190 евро/кв. м), следван от Крайморие, Лазур и Център.

Най-евтините двустайни са в Акациите и Ветрен, показват предоставените ни данни от imot.bg. Най-голямо поскъпване на двустайните жилища се отчита в Меден рудник – зона Д (23%), Крайморие (22%) и Меден рудник – зона Г (20%).

Тристайните жилища

Зорница и Крайморие и тук оглавяват подреждането по ръст в цените. Повишението за последните 12 месеца е от 19 на сто спрямо 18 на сто за Сарафово.

Най-скъпите имоти могат да се купят в Зорница, където цените вече надхвърлят 1 300 евро/кв. м, както и в Крайморие, Лазур, Център и Братя Миладинови.