Грант Кардон казва, че са му необходими 20 години на проби и грешки, за да стане мултимилионер. Днес, на 64-годишна възраст, той получава доходи от основаните от него 18 компании, както и от 12 000 жилища, които притежава.

Кардон обаче казва, че би му се искало да е разбрал по-рано как супербогатите хора мислят по отношение на парите. Той изгражда отношения с много милионери по време на кариерата си като инвеститор и в продължение на години наблюдава навиците им.

Ето какво правят те различно:

1. Не диверсифицират инвестициите си веднага

Като цяло е добра практика човек да диверсифицира портфейла си, като влага средства в смесица от различни акции, фондове и други инвестиции.

Докато най-богатите хора трупат състоянието си, те често залагат всичко на техните собствени проекти, а след това диверсифицират, след като започнат да печелят повече.

Илон Мъск, например, влага 22-та млн. долара, които печели от продажбата на първата си компания - онлайн бизнес директория на име Zip2, изцяло в следващия си бизнес - услуга за онлайн банкиране на име X.com.

След като X.com се слива с PayPal, той печели 180 млн. долара от продажбата на PayPal на eBay. Това му осигурява средства, за да инвестира в Tesla, SpaceX и други бизнес начинания.

2. Знаят, че задълженията са за компаниите, а не за хората

Кардон казва, че докато изгражда богатството си, той не трупа задължения за несъществени покупки, като дизайнерски дрехи или луксозни жилища.

Той казва, че въпреки че мже да си позволи сметките, не иска да прахосва пари в плащането на лихви. Вместо това иска да вкарва всичко, което изкарва, в генерирането на още пари. За него това означава да влага доходите си в своя бизнес.

Той плаща в брой за всичките си жилища и никога не трупа лихви по кредитни карти.

В някои случаи обаче, ако се опитвате да изградите бизнес, дългът може да ви помогне да печелите пари, като ви предоставя достъп до генериращи доходи активи по-скоро.

3. Собствеността на жилище невинаги е първата им инвестиция

Много хора вероятно си мислят, че купуването на основно жилище е американската мечта, но това рядко е първият ход на богатите.

Според Кардон, собствеността на жилище невинаги носи същата възвръщаемост - като други неща, към които могат да се насочат парите. Кардон казва, че притежава три жилища, но ги купува, едва когато може да си позволи да плати за тях в брой.

4. Генериращи парични потоци имоти са мястото за защита и увеличаване на парите

От друга страна, генериращите парични потоци имоти — търговски имоти, от които получавате месечна печалба от наеми след плащането на вноската по ипотеката, имотните данъци и разходите за поддръжка, са страхотен начин за увеличаването на парите на човек.

Може да генерирате пасивни доходи от собствеността на тези имоти и често е по-лесно те да бъдат продадени, отколкото основното жилище. Когато продавате основно жилище, трябва да намерите купувач, който да си представи, че ще живее в него.

Когато продавате доходоносен имат, който се отдава под наем, просто трябва да намерите купувач, който иска да генерира печалба.

5. Винаги купуват на едро

Богатите са готови да похарчат повече за всяка покупка, за да получат по-добра цена за брой и да си спестят време в повтарянето на безполезни дейности. 

Кардон казва, че когато има възможност, купува всичко, което няма срок на годност, на едро.

6. Инвестират в мрежата си от контакти

Кардон казва, че никога в бизнеса му не е инвестирал никой, който не го познава. А по-голяма част от имотите, които притежава днес, са придобити от продавачи, които са го предпочели пред други квалифицирани продавачи, защото са имали съществуващи взаимоотношения и са имали доверие на способностите му да затвори сделката.

Колкото повече някой ви опознава, толкова повече той или тя ще ви има доверие и ще вярва във вашия талант и умения. Това води до по-добри възможности, по-бързо вземане на решения и по-високи маржове на печалба.

Така че, инвестирайте време и ресурси в създаването и поддържането на правилните връзки.  

7. Никога не се задоволяват с постигнатото

Един от приятелите на Кардон, оглавявал редица компании, е работил с някои от най-богатите хора в света.

На въпроса какво е общото между тях той отговаря следното: “Никой от тях не се задоволява с това, което вече е постигнал, а вместо това се фокусира върху следващото нещо, което може да бъде постигнато.”

Богатите никога не се задоволяват с предишните си постижения. Тя вярват, че винаги могат да постигнат повече. Това им помага да мислят мащабно за бъдещи бизнес идеи, нововъведения, инвестиции и други неща, които увеличават богатството.

8. Не губят време, опитвайки се да правят всичко сами

Богатите знаят, че времето е единственият наистина оскъден ресурс. Не можете да си купите повече от него.

Затова използват максимално добре времето си, като се отказват от необходимостта да контролират всяка малка подробност от техния бизнес или инвестиционен портфейл и се научават как ефективно да делегират на добри, умни хора, които ще изтъргуват времето си срещу пари.