Израелската стартъп компания за производство на електромобили City Transformer си е поставила за цел да започне производство на своя малък градски модел CT-2 в Западна Европа до края на 2024 г.

Компанията скоро ще стартира кръг за набиране на финансиране на стойност 50 млн. долара.

Компанията, която досега е набрала 20 млн. долара финансиране, е набелязала завод в Западна Европа, където първоначално ще произвежда 15 000 електромобила годишно, но засега не може да разкрие местоположението му, заяви главният изпълнителен директор Асаф Формоза пред Reuters. 

Допълнителните средства, които стартъп компанията ще набира, би трябвало да ускорят производството, допълва той.

Моделът CT-2, който вече има одобрение за ползване в ЕС и Великобритания, има пробег от 180 км.и е с широчина 1 метър в "градски режим." Това го прави достатъчно тесен, за да може четири такива електромобила да бъдат паркирани на мястото на един обикновен автомобил, казва Формоза.

Колесната база на електромобила обаче се разширява до 1.4 метра в друг режим, който удвоява максималната му скорост до 90 км в час.

Електромобилът също така е с капацитет за двама души или пък може да бъде използван за доставки от други компании, казват от автопроизводителя.

CT-2 е с тегло 450 килограма, което е по-малко от батерията на Tesla Model 3.

"Има ли причина човек, като вас или мен, да маневрира в града с тежаща два тона кола с батерия, която тежи 600 килограма?" казва Формоза.

Цената на CT-2 ще бъде 16 000 евро преди данъци, а според Формоза, големите автопроизводители са създали място на пазара за стартъпи, като City Transformer, отдалечавайки се от по-малките коли.

"Сегментът на малките коли изчезва, защото автопроизводитeлите наблягат повече на SUV моделите, така че на пазара ще има голяма празнина, която ние и други ще се опитаме да запълним," казва той.

City Transformer лобира в ЕС за предоставянето на субсидии за по-малки електромобили, като CT-2, които в момента се предлагат за по-големи модели, добави Формоза.