Продажбите на мобилни телефони в Китай отчитат рекорден спад през 2022 г., понижавайки се с 13% - до най-ниското си ниво от десетилетие, след като наложените ограничения заради COVID-19 и забавящата се икономика са намалили апетита на потребителите.

Общият брой на доставените устройства е 286 милиона, в сравнение с 329 млн. през 2021 г. Той е най-малкият брой продадени устройства и първият случай от 2013 г., в който годишните продажби падат под 300 милиона, се посочва в доклад на компанията IDC.

Строгите ограничения заради COVID-19 оказаха сериозно влияние върху китайската икономика през миналата година, но Пекин започна да ги премахва през декември, повишавайки потреблението. 

Производителят на телефони с операционна система Android Vivo е най-продаваната марка в Китай през 2022 г. с пазарен дял от 18.6%, според данните на IDC. Общите доставки на компанията падат с 25.1% на годишна база.

Отделената от Huawei Technologies Honor се нарежда на второто място по продажби, като доставките ѝ нарастват с над 34%, макар и от ниска база.

Apple Inc оформя челната тройка по продажби на мобилни телефони в Китай през 2022 г., поделяйки третата позиция с Oppo. Щатската компания заемаше четвъртата позиция година по-рано.

Общите продажби на Apple падат с 4.4% на годишна база, според IDC, докато всички останали конкуренти, с изключение на Honor, отчитат двуцифрен спад в спад процентно изражение.

Като цяло, спадът в продажбите на смартфони в Китай отразява представянето на сектора в световен мащаб. През 2022 г. глобалните доставки на смартфони достигат 1.2 млрд., което е най-малкият брой от 2013 г., а спадът на годишна база е над 11%, според IDC.

В отделен доклад на Canalys от днес се посочва, че през четвъртото тримесечие на 2022 г. Apple е продала 16.4 млн. устройства, или с 24% по-малко на годишна база. За сравнение, спадът при Xiaomi и Honor e oт 37.3% и 14.1%, респективно.

Това е първият случай, в който доставките на Apple бележат спад на годишна база в Китай от началото на 2020 г., когато през страната премина първата вълна на COVID-19. 

Въпреки това, Apple остава с най-големи продажби на смартфони в страната през четвъртото тримесечие, постигайки рекорден пазарен дял, посочват от Canalys.