Индиецът Гаутам Адани изгуби титлата си "най-богат човек в Азия", след като пазарната стойност на неговите компании падна с общо 74 млрд. долара след публикуван доклад от щатската компания Hindenburg Research.

В него се твърди, че Адани и неговите компании използват неправомерно данъчни убежища и се изтъкват опасения относно голямата задлъжнялост и пазарните оценки на седем публично търгувани компании от групата.

Докладът насочва вниманието върху бизнес конгломерата, като австралийски регулатор обяви днес, че ще прегледа твърденията, за да прецени дали са необходими допълнителни разследвания.

От Adani Group отхвърлят обвиненията, определяйки ги като безпочвени и заявяват, че винаги са предоставяли необходимата информация на регулаторните органи.

Поевтиняването на акциите доведе до падането на Гаутам Адани до 10-ото място в класацията на милиардерите на Forbes с лично състояние, оценявано на 84.1 млрд. долара.

Той се нарежда под индийския си конкурент Мукеш Амбани, председател на Reliance Industries Ltd, който разполага с 84.4 млрд. долара. Преди доклада на Hindenburg Адани заемаше третото място в класацията.

Разпродажбите се задълбочиха, въпреки че групата успя да привлече подкрепа от инвеститори и да пласира успешно нова емисия акции на основната компания Adani Enterprises Ltd по-рано през седмицата.

Акциите на Adani Enterprises поевтиняха с 5% днес, с което пазарната капитализация на компанията намалява с 8 млрд. долара след доклада на Hindeburg.

Понижението при Adani Power е от 5%, докато акциите на Adani Total Gas губят 10% от стойността си, като спадът достигна дневния лимит.

Adani Total Gas - смесено дружество между френския енергиен гигант Total и Adani Group, е най-голямата жертва на доклада, губейки около 27 млрд. долара от пазарната си стойност.