Настоящите високи цени на имотите у нас стопират желанията на мнозина да се сдобият с недвижима собственост.

Тази тенденция вероятно ще се задълбочи в резултат на ръста на лихвите по ипотечните кредити, което пък ще доведе до спад на сделките с имоти в страната.

Данни на БНБ сочат, че лихвите по жилищните кредити у нас растат в трети пореден месец. Въпреки това, те все още са на едни от най-ниските нива сред държавите от ЕС.

Дали тази тенденция ще се запази или през 2023 г. ще наблюдаваме по-ускорен ръст? Дори и това да се случи, винаги съществува възможност да купим имот на по-ниска от пазарната цена.

Ето и най-популярните опции:

За ремонт

Често срещана практика е купувачът да избере добър квартал с отлична инфраструктура, в който да придобие възможно най-евтиното жилище, което се нуждае от сериозен ремонт. 

Задължително обаче калкулирайте стойността на ремонтните дейности в покупната цена, дори и да не се налага да плащате всичко веднага.

На зелено

Жилищата в процес на строеж често се предлагат на 20-30% по-ниски цени от пазарните, особено ако купувате при самото стартиране на проекта. Задължително обаче търсете доказани строител и инвеститор и сключете договора в присъствието на адвокат.

На пазара в момента има голям брой проекти, които изискват по-ниско самоучастие и по-голямо плащане за придобиване на имота едва след издаване на Акт 16.

Това е сигурен знак, че инвеститорът разполага с достатъчно финанси да довърши проекта и не са необходими определен брой продажби, за да се финансират строителните дейности.

Опция пред вас е и плащане на по-малки вноски (4 или 5 на брой), които да са съобразени със строителните етапи.

Строителство

Една от най-евтините опции за придобиването на собствен дом е строителството. При положение че имате налични пари за покупка на парцел, останалата част от средствата могат да се предоставят и от банка. 

От собственик, приятел, познат, съсед

Личният контакт винаги е сред най-добрите решения в подобна ситуация. Особено ако става въпрос за по-малък град или за вашия квартал, където познавате достатъчен брой съседи.

Винаги можете да си извоювате отстъпка в цената или да разчитате на по-облекчени условия по придобиване на жилището.

От ЧСИ

Частните съдебни изпълнители предлагат стотици имоти в по-големите градове на страната. Имайте предвид, че за да се явите на търг, трябва да платите депозит и вероятно няма да сте единственият желаещ да купи имота.

По-голяма част от жилищата, купени от ЧСИ, се нуждаят и от ремонт.

Независимо дали търсеният от вас имот е за лично ползване или за инвестиция, на пазара винаги могат да се намерят подценени жилища. Трябва обаче да отделяте достатъчно време за откриването им.

Ако вече сте се спрели на имот, можете да предложите по-ниска от офертната цена. Ако продавачът има нужда от парите веднага, много е вероятно да приеме сделката.