Въпреки че е наречен „мъжка бърлога“, най-новият проект на дизайнера Крисан Родригес – ергенска квартира с площ от 41 квадратни метра в Хар, Мумбай – е лишен от всякакви стереотипно мъжки характеристики, като обемисти кожени столове или огромен център за забавления.

„Той е минималист и е любител на детайлите“, казва основателят на Eight Degree Design House за нейния клиент, „Така че се фокусирахме върху дизайн, базиран на минимализма и комфорта.“

Домът в Мумбай е типичен едноспален апартамент, когато е предаден на Родригес. Архитектът започна с разрушаването на стената, разделяща хола и кухнята, за да отвори пространството, посочва Architectural Digest. Вижте преобразяването му в 30 секунди:

След това изчистени линии, неутрална цветова палитра и оскъдни, но внимателно подбрани акценти в декора, са избрани като основа на дизайна.

„Трябваше да създадем изискано пространство, в което няма излишни неща. Любовта на клиента към растенията и естествените материали определено беше отправната точка за нас“, обяснява тя.

Входната врата ви води в хол, изпълнен с минималистичен диван и телевизор с плосък екран, кацнал върху тънък плаващ рафт. Правите линии се компенсират от извивките на масичката за кафе, чифт саксии и текстуриран килим.

Родригес заменя стената, разделяща всекидневната и кухнята, с маса за закуска, която е идеална за бързо сутрешно хапване или уютен малък бар за двама по залез слънце.

„Използвахме само канадска борова дървесина за всички мебели в къщата и черни метални акценти на някои места. Независимо дали става въпрос за мебели или осветителни тела, всеки внимателно подбран детайл, текстура и тон допринасят за модерната естетика на този дом“, отбелязва архитектът.

Дървеният паркет в тъмни тонове минава през жилището, придавайки усещане за приемственост и носейки домашна топлина. Яркостта на всекидневната е заменена с по-мрачна атмосфера в спалнята, внесена от стените с бетонна боя.

В съответствие с минималистичната тема на дома, това пространство дава приоритет на функционалните мебели: изработено по поръчка ниско легло от борова дървесина, осветено от чифт тънки черни висящи лампи, рафт за книги и друг окачен рафт, който служи и като работно бюро.

Въпреки че декорът на тази мъжка бърлога в Мумбай е определено сдържан, Родригас намира възможност да създаде лек намек за драматизъм в банята, където бетонната боя и черните акценти в шкафовете, мивката и фитингите създават индустриална атмосфера.