В Англия се готвят сериозни реформи във футболното законодателство, които ще засегнат както външната, така и вътрешната политика на Висшата лига. Очаква се британското правителство да публикува план за реформа на английския футбол през следващата седмица, пише dsport

В новите регламенти се предвижда въвеждане на по-голям контрол върху новите собственици на клубовете, даване на повече власт на феновете при вземането на решения, създаване на орган за надзор на финансовите транзакции, както и забрана за присъединяване към външни турнири като Европейската Суперлига.

„След Суперлигата беше поръчан доклад от депутата от консерваторите Трейси Крауч. В него имаше много препоръки, основната от които беше въвеждането на независим футболен орган за одит. Докладът беше спрян, защото премиерът и клубовете бяха против, но феновете продължиха да настояват и изглежда, че сега все пак ще получи зелена светлина“, коментира журналистът Илие Олеарт от La Media Inglesa пред вестник Marca.

„Нуждаем се от повече прозрачност и това ще дойде с новия регламент. Важно е да се знае откъде идват парите. Ето защо винаги е имало съмнения около Роман Абрамович, например“, добавя Крауч.

Община Пловдив ще гласува изплащането на 22,5 млн. лева за ''Колежа''

Смята се, че новите разпоредби ще попречат на новите собственици, които не са в състояние да докажат откъде идва богатството им, да вземат властта в клубове от Висшата лига. От друга страна, ще бъде въведен нов текст, който ще вземе предвид безпрецедентни досега аспекти, като зачитането на човешките права – тема, която бе много обсъждана във Висшата лига, когато Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия купи Нюкасъл.

Важен момент е и даването на право на глас на феновете. Те ще могат да спират дейности като промяна на дизайна на фланелките или емблемата. Освен това ще имат ролята на независим регулатор, който ще се финансира от собствените данъци на клубовете и ще отговаря за решаването на различни въпроси, включително и дали потенциалните нови собственици са подходящи за даден клуб, както и за присъединяване на отборите към нови състезания.

Очаква се новите футболни разроредби да бъде въведеневи във Висшата лига в началото на сезон 2024/2025 г.