Цената на зехтина се повиши рязко през последната година, а експертите и производителите са на мнение, че проблемите с недостатъчното предлагане тепърва ще се задълбочават, съобщава Financial Times. 

През декември 2022 г. цената на литър зехтин екстра върджин (най-скъпия вид, направен от студено пресовани маслини) достигна 5.5 евро за литър в Италия. Това е с 50% повече, в сравнение с предходната година и двойно над цената от 2020 г. 

Зехтинът е един от основните хранителни продукти в страните производителки, като Гърция, Италия и Испания, а нарастващата популярност на средиземноморската кухня увеличава потреблението на маслиновата паста и на други места по света.

Глобалното търсене на зехтин се е увеличило два пъти от 1990 г. насам.

Скокът в цената обаче не се дължи толкова на ръста на потреблението, колкото на все по-слабото предлагане. Отглеждането на маслинови насаждения изисква умерен климат и малко валежи.

Горещото лято в Италия и Испания, които са сред водещите европейски производители, доведе до спад на производството на маслини на Стария континент с 34% на годишна база, според оценките на Европейската комисия.

Увеличението на цената не е толкова голям проблем за потребителите в Обединеното кралство или САЩ, където зехтинът все още не е масов продукт. Там консумацията на глава от населението е само 1 литър годишно.

Испанците, италианците и гърците обаче всяка година изразходват по 10 литра на човек. Едно четиричленно семейство в тези държави може да похарчи около 220 евро на година за зехтин. 

Сега тези потребители имат сериозен стимул да преминат към по-евтини продукти и заместители.

Производителите също може да изпитат затруднения, тъй като нямат възможност да прехвърлят увеличението на цените изцяло върху потребителите.

Испанската Deoleo, която е един от водещите производители на зехтин в световен мащаб, премина през сериозно преструктуриране на дълга през 2020 г. Нормата ѝ на печалба се очаква да падне до 3.15% процента от приходите през 2023 г. спрямо 5.4% през 2021 г.

Маслиновите реколти имат добри и лоши години. Но все повече производители се опасяват, че горещите средиземноморски лета може да станат по-чести с напредването на климатичните промени. А едно от последствията ще е драстично и трайно поскъпване на зехтина.