Виното, което се произвежда в регион Токай в Унгария, е истински прозорец към миналото.

Това е едно от най-важните вина в световната история - сред неговите почитатели са Петър Велики, френският крал Луи XIV, Екатерина Велика и дори австрийския композитор Йозеф Хайдн, който приема плащания за своите композиции под формата на вино.

Сладките напитки от Токай илюстрират историческата роля на Унгария в съвременната история на виното.

Сладко като сироп и скъпо колкото злато

Най-скъпият еликсир, който идва от региона на Токай, е виното Eszencia. 

Неговото захарно съдържание е почти колкото на концентриран плодов сироп, а вкусът му е толкова интензивен, че обикновено се пие не от чаша, а от супена лъжица. 

Поради високото съдържание на захар, Eszencia обикновено отлежава по над 200 години, а цената на една бутилка може да достигне 40 000 щатски долара. 

Токайското вино се продава в специални 1.5-литрови бутилки, които са специално сертифицирани от унгарското правителство. 

Как се произвежда токайското вино? 

Продукцията на класическото унгарско токайско вино е свързана с развитието на една конкретна плодова гъба, наречена сива плесен, или ботритис.

Мухълът се развива върху плодовете във влажни условия, например в мъгливите речни долини, и изсъхва, когато слънцето изгрее. Този процес на последователно гниене и изсушаване кара гроздето да се сбръчква и да става сладко.

От сивата плесен се развиват и допълнителни ароматни съединения с вкус, наподобяващ джинджифил, шафран или пчелен восък.

В Унгария гроздето, засегнато от тази плесен, се нарича асу и се отделя внимателно от останалите плодове, за да се използва в производството на токайско вино. 

Другото условие, на което трябва да отговаря напитката, за да бъде класифицирана като токайско вино, е да е произведена само от шест местни сорта - фурминт, липов лист, жълт мускат, дебело грозде, кабаре или зета. 

В миналото плодовете на асу се събирали в големи кошници, наречени путони, и се добавяли в определени количества към бъчви с гроздов сок от нормални, незасегнати от ботритиса плодове.

След това токайските вина се произвеждат и етикетират въз основа на това колко кошници асу са добавени към съответната бъчва. 

Виното, наречено Eszencia, е направено изцяло от плодовете асу. Гроздовият сок, използван за произвоството му, е толкова сладък, че на практика е нещо като захарен сироп, в който на дрождите отнема много време да ферментират захарта в алкохол.

Пълната ферментация отнема няколко години (обикновено между 4 и 5), но дори и тогава то рядко достига до над 3% алкохолно съдържание. Eszencia е едно от най-леките вина в света. 

Какво вино се произвежда в Токай днес? 

В днешно време системата за етикетиране на токайското вино е осъвременена и вече не се базира на броя на "путоните", а на количеството захар. 

Всяко вино, което се продава под марката токайско асу, трябва да има минимум 120 грама захар на литър. При Eszencia минималното съдържание е 450 грама на литър. 

Сладките вина в днешно време обаче не са чак толкова популярни, колкото са преди няколко столетия. По тази причина се е обособила цяло подгрупа от вина, произлизащи от региона на Токай, които обаче са сухи (с ниско захарно съдържание).

Сухите едносортови вина Furmint и Hárslevelü са много популярни на европейските пазари и обикновено имат малко остатъчна захар (около 7 грама на литър).

Обикновено те отлежават в бъчви, изработени от местен унгарски дъб, който се обработва по специален начин, добавяйки фино тяло и текстура към иначе постния "минерален" профил на сухото вино. 

Кое е най-скъпото токайско вино? 

Унгарският винопроизводител Royal Tokaji твърди, че една от най-скъпите бутилки в историята е излязла именно от неговата изба. Бутилка от Eszencia от 2008 г. струва 40 000 щатски долара. 

От тази серия са произведени само 20 бутилки от 1.5 литра, които са пуснати на пазара през 2019 г. До днес почти всички вече са продадени и са част от различни престижни колекции.   

За производството на Eszencia са необходими много специфични климатични условия и не всяка година е подходяща за постигането на перфектно качество. Това е и основната причина, поради която реколката от 2008 г. е толкова ценена.