Бил Гейтс не е съгласен, че летенето с частен самолет и воденето на кампания за проблема с климатичните промени са две неща, които си противоречат и дават почват за обвинения в лицемерие.

По време на интервю за BBC Гейтс е попитан какво смята за обвинението, че човек, който води кампания за борба с климатичните промени и в същото време използва частен самолет, за да лети по цял свят, е лицемер.

“Плащам на компанията Climeworks за директно улавяне от въздуха на въглеродния диоксид, което надхвърля значително въглеродния отпечатък на моето семейство,” заявява съоснователят на Microsoft, интервюиран в Кения.

“И харча милиарди долари за климатични иновации. Така че, трябва ли да си стоя у дома и да не идвам тук, в Кения, за да се информирам за селското стопанство и маларията?”

Милиардерът смята, че той не само не е част от проблема, но чрез милиардите, които харчи неговата Breakthrough Energy Group, е част от решението.

Природният отпечатък на авиацията е значителен, като от WWF я описват като “един от най-бързо растящите източници на парникови газови, които са в основата на климатичните промени.”

Вътре в самия авиационен сектор използването на частни самолети от страна на богатите е спорен въпрос, който поражда значителни дебати и дискусии.

Climeworks, която има офиси в Щвейцария и Германия, може да се похвали с клиенти, като Stripe и Microsoft, а Microsoft Climate Innovation Fund е инвестирал в компанията. От Climeworks твърд, че “използват технология за директно улавяне на въглероден диоксид от въздуха.”

Гейтс е говорил и преди за това, че използва Climeworks, “за да плаща за директно улавяне на въглроден диоксид от въздуха.” Макар секторът да има известни поддръжници, той е изправен и пред някои предизвикателства.

От Международната агенция по енергетика (МАЕ), например, отбелязват, че улавянето на въглероден диоксид от въздуха “е по-енергоемко и по тази причина по-скъпо от улавянето от точков източник.”

По време на интервюто си за BBC Гейтс говори и за ролята, която развитите държави трябва да играят, когато става въпрос за намаляването на емисиите.

“Това, което богатите държави дължат на целия свят, е, че трябва да свалят емисиите си до нула колкото се може по-бързо. Това обаче не е достатъчно, защото те разполагат с толкова много ресурси.

Те също така трябва да създадат нови подходи, така че разходите на това да нямаш емисии да паднат до нула.”

“Нови начини за производството на цимент или стомана, електромобили, всичко това е в богатите държави. Трябва да решат този проблем, за да могат да се обърнат към държавите със средни доходи и да им покажат как се произвежда чисто стомана или цимент.”

“По отношение на бедните държави, след като забогатееш, ставаш много по-устойчив на климатични бедствия, така че подобряването на тези икономики чрез здравеопазване, образование и селско стопанство е нещото, което дължим на страните с ниски доходи.”