Основните щатски борсoви индекси приключиха вчерашната волатилна сесия близо до върховете си за деня. Dow Jones Industrial Average добави 0.78%, S&P 500 нарасна с 1.29%, а технологичният Nasdaq Composite оглави ръста, затваряйки с 1.9% нагоре. 

По-рано през деня председателят на Федералния резерв на САЩ, Джеръм Пауъл, заяви, че инфлацията отслабва, повтаряйки казаното от него миналата седмица, което засили надеждите на инвеститорите, че Фед скоро може да спре с повишението на лихвите си или да промени посоката на своята политика. Пауъл обаче посочи, че икономиката ще има нужда от още повишения на лихвите, за да се поддържа тази постоянна низходяща посока. 

Основните индекси първоначално скочиха след изказването на Пауъл, преди за кратко да навлязат в отрицателна територия за деня, а след това да запишат повишения.

По-късно днес се очакват редица корпоративни отчети, сред които тези на CVS Health , Under Armour, Yum! Brands, Uber Technologies, Walt Disney и Robinhood. Инвеститорите също така ще очакват данните за стоковите наличности на едро в САЩ, като прогнозите са за 0.1% ръст през декември. 

Изказването на Пауъл се отрази негативно на долара, като доларовият индекс първоначално се понижи до 102.99, а днес е на ниво от 103.30. Японската йена днес се търгува без промяна спрямо долара на ниво от 131.08, след като вчера скочи с 1.2%.

Биткойнът също поскъпна след речта на Пауъл и премина границата от 23 000 долара, като днес се търгува на ниво от около 23 250 долара. 

Цените на петрола днес продължават ръста си от предходните два дни, като фючърсите на брента поскъпват с 0.1% до 83.77 долара за барел, след като в предходната сесия цената на нарасна с 3.3%.

Фючърсите на щатския лек суров петрол (WTI) бележат ръст в цената от 0.27% до 77.36 долара за барел, след като цената скочи с 4.1% в предходната сесия.

Спот цената на златото бележи 0.15% ръст за деня до 1 876 долара за тройунция.