Ако човек е най-приказливият в стаята, това може да е добър начин да привлече вниманието на хората, но не означава непременно, че има и най-добрите идеи.

Неврологът Фридерике Фабрициус е работила с големи компании, като Google и Deloitte, върху това как да привличат и задържат най-талантливите служители и е установила, че работодателите имат склонност да предпочитат екстровертите.

Тя смята обаче, че има някои изненадващо силни черти, с които интровертите разполагат и те не трябва да бъдат пренебрегвани.

Какво разделя интровертите от екстровертите?

И двата типа хора имат отлични качества, но проучванията показват, че интроверите може би имат предимство, казва Фабрициус.

Ето четири силно желани умения, които отличават интровертите от всички останали:

1. Интровертите мислят повече.

Сивото вещество, което се съдържа в най-външния слой на мозъка, служи за обработка и освобождаване на нова информация в мозъка.

Проучване на Харвардския университет показва, че мозъците на интровертите работят по-различно и имат по-плътно сиво вещество в сравнение с тези на екстровертите. Интровертите също така отчитат повече активност във фронталните лобове, където се случат анализите и рационалното мислене.

При друго проучване са сканирани мозъците на интроверти и екстроверти, като се установява, че дори и в отпуснато състояние, интровертният мозък е по-активен с увеличен приток на кръв.

2. Интровертите могат да се концентрират за по-дълго време.

Като дете учителите смятали Алберт Айнщайн, който бил интроверт, за тих самотник, които изглеждал изгубен в мислите си на милиони километри.

“Причината е, че оставам по-дълго с проблемите”, казва Айнщайн. Тази способност да се фокусират интензивно е ключова характеристика на интровертите, които често имат по-продължителна концентрация от екстровертите.

Тъй като обичат да прекарват време сами, интровертите са по-склонни от екстровертите да отделят дългите часове, необходими за усвояването на дадено умение.

3. Интровертите често са “надарени” в конкретна сфера.

Средно, интровертите и екстровертите са на едно ниво по отношение на интелигентност. Статистически данни обаче показват, че около 70% от надарените хора са интроверти.

Хората са считани за “надарени”, когато демонстрират интелигентност над средната или изключителен талант в нещо като музика, изкуство или математика.

Ако на работното ви място доминират екстровертите, които критикуват онези служители, които предпочитат да работят сами или пропускат коктейлите след работа и ги определят като “неотборни играчи,” това може неволно да доведе до отчуждаване на надарените хора.

4. Интровертите правят правилното нещо.

Интровертите имат склонност да се влияят по-малко от външни събития и повече от своя вътрешен морален компас.

Проучване на социалния конформизъм от 2013 г. установява, че екстровертите са готови повече да се присъединяват към мнението на мнозинството, дори и то да е грешно. Екстровертитите са по-склонни да се поддават на социален натиск от интровертите.

Как да създадете работно място, в което интровертите процъфтяват

Интровертите често се чувстват изтощени на работното си място, защото много от колегите им не знаят как да впрегнат силата на интровертността.

Ето как мениджърите могат да създадат благоприятна за итровертите работна среда:

- Уважавайте границите. На човек са му необходими до 23 минути, за да се концентрира отново, след като е бил прекъснат. Не очаквайте хората да отговарят на всеки имейл или съобщение в Slack веднага.
- Позволявайте брейнстормингът да не е групов. Да позволите на хора да крещят идеи един към друг в една стая звучи забавно. Проучвания обаче показват, че ако искате да максимизирате креативността, трябва да позволите на хората да генерират идеи сами преди да ги споделят в група. Бонус: Вашите интроверти ще се чувстват много по-комфортно да споделят.
- По-кратки срещи. Много интроверти, както вероятно можете да се досетите, не са почитатели на срещите. Откажете се от идеята, че целият офис трябва да бъде канен на всяка среща, така че никой да не се чувства пренебрегнат.
- На налагайте определен тип комуникация. Интровертите в офиса ви може да предпочитат имейли, докато екстровертите може да обичат да вършат работата си по телефона. Насърчавайте хората да решават как искат да общуват, като например дали искат да изключват камерата си, дори и техните предпочитания да се различават от вашите.
- Предоставяйте възможност за уединение. Екстровертите може и да обождват да виждат всички по всяко време, но интровертите имат нужда от уединение. Решението е гъвкава работна среда, която осигурява тишина и лично пространство за интровертите и оживено отворено пространство за екстровертите.