Ръст в цената на акциите на Microsoft повиши пазарната оценка на компанията до около 2 трилиона долара. По този начин капитализацията ѝ достигна най-високата си стойност от близо шест месеца, на фона на ръста на книжата на технологичните компании, пише Blomberg.

В началото на вчерашната търговска сесия книжата на Microsoft отчетоха ръст от 3.4% до 276.76 долара. По този начин компанията се присъедини към Apple като единствените компании с пазарна оценка от над 2 трилиона долара.

Капитализацията на Apple е с над 20% по-висока – 2.44 трилиона долара.

От дъното си, постигнато през август, книжата на Microsoft са поскъпнали с 29%.

Технологичният гигант отчита ръст от 15% от началото на годината, в сравнение с повишение от 16 на сто за индекса Nasdaq 100.

Най-добре от технологичните гиганти се представят акциите на Nvidia Corp., добавили 55%. Производителят на чипове е една от компаниите, нараснали най-много заради повишения интерес към изкуствения интелект.

Книжата на Apple също се представят добре, тъй като добавят 19% към стойността си.

Отчетът

Microsoft обяви печалба от 16.4 млрд. долара, което е с 12% по-малко спрямо сравнимия период година по-рано.

Приходите на компанията за тримесечието достигнаха 52.75 млрд. долара, което е малко по-ниско от прогнозираните от пазарните наблюдатели 52.94 млрд. долара.

Отчетът идва само месец, след като компанията обяви, че възнамерява да освободи 10 хил. служители.

През фискалното второ тримесечие на 2022 г. компанията е върнала към инвеститорите 9.7 млрд. долара под формата на обратно изкупени акции и дивиденти.

Вчера книжата на Microsoft отчетоха минимален спад, а пазарната оценка в края на деня се понижи до 1.98 трилиона долара.