В период, в който финансирането чрез рисков капитал в Китай се забавя, електромобилите са един от малкото сектори, които все още въодушевяват инвеститорите. Пример за това е Zeekr, марката луксозни електромобили на най-голямата китайска непублична автомобилна компания Geely, която обяви, че е набрала 750 млн. долара финансиране, определящо ѝ пазарна оценка от 13 млрд. долара.

Новината идва само два месеца след като от Zeekr обявиха, че компанията е подала заявление за първично публично предлагане на акции в САЩ. Тогава Reuters информира, че производителят на електромобили се опитва да набере над 1 млрд. долара при пазарна оценка от над 10 млрд. долара.

Сред инвеститорите, които са се включили в инвестиционния рунд, има и големи играчи, като основателя на Mobileye Амнон Шашуа, китайският гигант в сферата на батериите и доставчик на Tesla, Contemporary Amperex Technology Ltd и китайските държавни инвестиционни фондове Yuexiu Industrial Fund, Tongshang Fund и Xin’an Intelligent Manufacturing Fund.

Набраните средства ще подкрепят технологичните изследвания и глобалната експанзия на Zeekr. Компанията увеличава агресивно международното си присъствие.

През януари TechCrunch информира, че Zeekr е имала около 3 000 свободни позиции в над 30 града по света, в това число и в центъра си за развойна дейност в Нинбо, в Шанхай и в Гьотеборг, Швеция. Стартъп компанията също така отваря офис в Силициевата долина.

Основаната през март 2021 г. Zeekr набра първото си външно финансиране през август същата година. Сумата на стойност 500 млн. долара бе набрана от редица стратегически инвеститори, в това число Intel Capital и китайските Bilibili, Cathay Fortune Group и Boyu Capital.