Големи производители на строителна и селскостопанска техника в американския Среден Запад са се отправили на мисия да привлекат технологични служители от Силициевата долина, засегнати от вълната съкращения, пише Reuters.

Масовите съкращения в големи технологични компании отварят възможности за базираната в Илинойс Deere & Co. - най-големия производител на трактори в света, и за нейните конкуренти, които искат да наемат технологични служители на фона на разширяването на дейността си към автономни трактори, камиони за работа в мини и други умни технологии в сферата на селското стопанство.

С множество свободни работни места, компаниите предлагат дистанционна работа и отварят офиси в големи градове, като Остин и Чикаго, които потенциално биха привлекли служители, които не искат да се местят в по-малки градове в Средния запад, където са базирани много от компаниите.

Ръководители смятат, че наличните на пазара на труда технологични служители биха могли да донесат необходимата експертиза в производството на селскостопанска техника, помагайки за трансформацията на индустрията чрез по-сериозното използване на изкуствен интелект и автоматизация.

Автопроизводителите в Детройт също наемат технологични служители за задоволяване на нарастващите софтуерни нужди в производството, казват ръководители от индустрията.

В исторически план за производителите на строителна и селскостопанска техника е трудно да се конкурират със заплащането в Силициевата долина, казва Сток Уайн, главен изпълнителен директор на CNH Industrial - американо-италиански производител на машини.

CNH е наела над 350 инженери през миналата година, някои от които са дошли от Amazon.com и Microsoft Corp, допълва той. CNH очаква да похарчи над 1.4 млрд. долара за развойна дейност през 2023 г., тъй като компанията увеличава продуктите си в сферата на селското стопанство.

Производителят на комбайни е увеличил фокуса си върху селското стопанство в последните години, за да задоволи търсенето на машини от страна на селскостопанските производители, подсилвайки работната си сила с висококвалифицирани служители в сферата на автоматизацията и изкуствения интелект.

Разработката и производството на по-модерни машини, като автономен трактор за обработване на почвата, се харесва на 54-годишния Мукеш Агарвал, който напуска Microsoft, за да заработи за CNH през 2021 г.

В момента той работи основно от дома си в Минесота и оглавява екип от софтуерни инженери като вицепрезидент, отговарящ за разработката на софтуер за прецизни машини и облачни приложения.

Основният конкурент на Deere - базираната в Ървинг, Тексас, Caterpillar Inc., също полага сериозни усилия за наемането на технологични служители.

Новонаетите в сферите на машинното обучение, компютърните науки и софтуерното инженерство се увеличават с 30% на годишна база през 2022 г., казва Карл Уайс, главен технологичен директор.

Компанията е имала около 500 свободни технологични длъжности през декември 2022 г. и продължава да търси на фона на съкращенията в технологичните компании.

За да засили усилията си за привличане на технологични служители, Caterpillar за първи път се яви на Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас (CES) миналия месец. От Deere също бяха там, опитвайки се да наемат талантливи нови служители.

Посетителите успяха да видят лично как гигантите в производството на машини смесват тежките метали с технологиите. В една от демонстрациите екскаватор, който се намира на 2 580 км в един от заводите на Caterpillar в Илинойс, беше управляван от служител с дистанционна станция за управление и джойстици.

Хиляди служители напуснаха или бяха освободени от технологичните гиганти Amazon, Microsoft и Meta Platforms Inc, като това бяха най-големите съкращения в сектора от спукването на дотком балона в края на 90-те години.

Големите технологични компании са изгубили над 150 000 служители през 2022 г., според уебсайта Layoffs.fyi. По време на пандемията от COVID-19 големите технологични компании наемаха агресивно хора, за да се възползват от рекламните приходи, след като локдауните доведоха до ръст в използването на социални медии и на онлайн търговията.

Съкращения в базираните на Западния бряг технологични компании съвпаднаха с това, че Deere и CNH увеличават инвестициите в изкуствен интелект и продукти за прецизна работа, като автоматизирани машини за торене, които се надяват да продават на фермерите, които се опитват да увеличат производството на хранителни продукти във времена на глобален недостиг.

Наличните технологични служители в момента са много, но експерти от индустрията твърдят, че прозорецът за наемането им е кратък, защото те имат и други възможности в стартъп компании.

Работата от дома някога беше рядък феномен в по-традиционни компании, като Deere, но сега е по-често срещана. А в някои случаи компаниите са готови да позволят на служителите да останат в настоящите си градове, вместо да се местят.

Целта е да се предостави на потенциалните нови служители най-доброто от двата свята – работа от дома или работа в офис в град, който наподобява повече кампусите в Силициевата долина.

Глобалната централа на Deere е в малко градче на около 260 км от Чикаго, но компанията откри технологичен хъб в един от популярните квартали в града, което я направи по-видима за потенциалните кандидати за работа, които искат да живеят в градски райони.

Показателно за това, че не всички технологични служители искат да се местят в Средния Запад, е фактът, че Deere наема служители и в Остин, Тексас, където отвори "Иновационен хъб" през 2022 г., както и в Сан Франциско, където има офис от 2017 г.