Борсовите индекси на Уолстрийт приключиха търговията във вторник разнопосочно, след като данните за инфлацията в Съединените щати за януари потвърдиха очакванията за бъдещите действия на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти.

Потребителските цени в САЩ бележат ръст от 0.5% през януари и от 6.4% на годишна база. Американците все още са обременени от по-високите разходи за наемите на жилища, което предполага, че Фед ще продължи борбата си с инфлацията и ще предприеме нови повишения на лихвите. 

Търговците на паричния пазар залагат на поне още две повишения на лихвените проценти с 25 базисни пункта тази година, като се очаква лихвените равнища да достигнат връх от 5.28% до юли.

Късно снощи широкият борсов индикатор S&P 500 се понижи минимално с 0.03%, Dow Jones Industrial Average отчете спад от 0.5%, а Nasdaq Composite добави 0.6% към стойността си. 

От 11-те секторни индекса в S&P 500, 7 се понижиха, като най-силен беше спадът на акциите на компаниите от сектора на недвижимите имоти (с над 1%) и на потребителските стоки (с 0.95 на сто).

Тревогите на инвеститорите бяха подсилени и от коментара на президента на Федералния резерв на Ричмънд Томас Баркин, който заяви, че Фед трябва да даде приоритет на ограничаването на инфлацията пред рисковете за икономическия растеж.

Уолстрийт стартира 2023 г. оптимистично, подкрепен от подновения интерес към рисковите активи, които пострадаха сериозно през 2022 г. Позитивната тенденция обаче беше прекъсната миналата седмица след индикациите за все още затегнатия пазар на труда и агресивните коментари на централните банкери.

S&P 500 е нараснал с около 8% от началото на годината, докато Nasdaq Composite Index се е възстановил с около 14%.

По-късно днес се очаква да бъдат публикувани данните за продажбите на дребно през януари в САЩ, които ще хвърлят светлина върху картината на потребителските разходи, на фона на притесненията от евентуално икономическо забавяне.

Акциите на Boeing се повишиха с 1.3% във вторник - до най-високото си ниво от повече от година, след като Air India разкри сделка за закупуване на 220 от пътническите самолети на компанията. 

Книжата на Coca-Cola паднаха с 1.7%, въпреки силната прогноза за печалбата за 2023 г. 

На стоковите пазари петролът тази сутрин регистрира понижение, повлиян от ръста на петролните запаси в САЩ и очакванията за нови повишения на лихвите, които биха навредили на търсенето на горива в най-голямата световна икономика. 

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с около 10.5 милиона барела през седмицата, приключила на 10 февруари, според данните на Американския петролен институт.

Ръстът надвиши значително предварителните очаквания на анализаторите, които прогнозираха увеличение от 1.2 милиона барела. 

Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха с близо процент - до ниво от 78.28 долара за барел, докато тези на сорта брент отчитат понижение от 0.9% до 84.83 долара за барел. 

Цената на златото се понижи с 0.7% в сутрешните часове до ниво от 1853 долара за тройунция.