Интелигентно ново допълнение на име Space Camper превръща нашумелия електрически пикап на Tesla - Cybertruck, в мобилен дом.

Устройството, чиято цена е 24 000 долара, се прибира в автомобила, когато не се използва, а когато е активно, се разширява навън и нагоре, създавайки достатъчно място за двама души.

Въпреки че е затворено пространство за къмпинг, приспособлението може да се отвори от едната страна, за да позволи „режим на наблюдение на звездите“.

Според компанията, която стои зад модела, шофьорите на Cybertruck ще могат да „спрат навсякъде и да си направят лагер за минути“ със своя „клиновиден“ Space Camper.

Към него може да бъде купен и набор от изящни аксесоари, като филмов проектор, душ и напълно функционираща кухня.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск представи Cybertruck за първи път през ноември 2019 г., като успя да счупи два от „бронираните“ прозорци на автомобила по време на събитието.

Каросерията на пикапа е базирана на спортен автомобил Lotus Esprit от 1976 г., притежаван от Мъск през 2013 г., а останалата част от дизайна черпи вдъхновение от превозни средства във филмите Blade Runner, Mad Max, Back to the Future и Alien.

Прототипът излезе по улиците на Манхатън през май 2021 г., карайки стотици нюйоркчани да се наредят на опашка пред шоурума на Tesla, за да го зърнат.

Въпреки това се очаква масовото производство на автомобила да започне едва през 2024 г., посочва Daily Mail.

За да инсталират Space Camper в електрическия пикап, собствениците на Cybertruck ще трябва да закарат превозното средство до централата на компанията в Сан Луис Обиспо, Калифорния, където кемперът ще бъде закрепен към пикапа с малки скоби.

Как работи?

След като водачът активира Space Camper, съоръжението се повдига за 30 секунди или по-малко.

То се закрепва в задната врата на автомобила, а след като се затвори с цип, може да функционира като палатка с 2.4 м височина в най-издигната точка и 2 м в най-ниската част.

Вътре има легло с 10 см матрак от мемори пяна, на който могат да спят двама. В „режим за наблюдение на звездите“ пространството между сенниците се отваря, така че къмпингуващите могат да спят на открито.

Когато се извади леглото, пространството може да служи като маса за вечеря или дори прожекционен екран за филми на открито. В края на леглото се съхраняват сгъваеми пейки и маса за хранене или работа.

Светлините, активиращи се чрез докосване, са монтирани в интериора и екстериора, а за електрониката има няколко контакта и USB портове. Налични са и кътчета за съхранение, вградени отстрани на кемпера.

Допълнителните кухненски аксесоари включват мивка с топла вода от преносими резервоари, индукционен плот и преносим електрически охладител.

Междувременно, душът е монтиран към екстериора на кемпера и използва гореща вода от преносимите резервоари. До него може да се постави и преносима тоалетна, посочват от Space Campers. На покрива може да се монтира и система за слънчеви панели или велосипеди.

Space Campers се предлага в неръждаема стомана или матово черно, въпреки че приставките могат да бъдат персонализирани според изискванията на купувача.

Базовият модел тежи 213 килограма и се захранва изцяло от батерията на Cybertruck.

От Space Campers съобщават, че в момента изгражда пълномащабен прототип на кемпера въз основа на най-новата налична информация за Cybertruck. Компанията ще трябва да го модифицира леко, когато Tesla потвърди окончателните спецификации на пикапа.

След като производството започне, ще са необходими около две седмици за конструирането на всеки Space Camper.

Това не е единственото приспособление, което има за цел да придаде на Cybertruck привкус на къмпингуване. През 2021 г. подобни аксесоари, известни като Form и CyberLandr, бяха представени от различни компании.

Илон Мъск изглежда одобрява последното, тъй като написа в Twitter, че е „готино“.