Първо, ски курортите страдаха от липсата на сняг. Сега най-голямата открита ледена пързалка в света е изправена пред преждевременен край на сезона поради липса на лед.

Потвърдена от Гинес като най-голямата естествено замръзнала ледена пързалка в света, Rideau Canal Skateway в Отава посреща повече от милион посетители всяка година.

Пързалката с дължина 7.7 км, всъщност, е част от канала Ридо - 125-километров обект от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство, свързващ Отава с езерото Онтарио и река Сейнт Лорънс.

Skateway е частта от канала, минаваща през централна Отава, от центъра до езерото Дао.

Всяка година - обикновено от началото на януари до началото на март, около един милион души се стичат в района, за да карат кънки или да се разхождат покрай пързалката.

Датите на откриване обаче винаги зависят от времето. Skateway отваря за обществеността, когато ледът е дебел поне 30 сантиметра, съобщава CNN Travel.

За да се натрупа толкова лед, са нужни между 10 и 14 последователни дни студено време – с температури от -10°C до -20°C. Пързалката се подготвя за началото на сезона, като се наводнява (вече дълбокият) лед, за да бъде удебелен допълнително.

Но тази година няма достатъчно лед. Отава преживява една от най-топлите си зими, а температурите в обикновено много студената столица остават високи.

Тъй като изменението на климата се ускорява, зимите стават все по-топли. Последните осем години са най-топлите в историята на планетата.

„Устойчивите сезонни температури над нормалните и настоящите условия на леда ни пречат да отворим пързалката на канала Ридо тази седмица“, казва говорител на компанията по поддръжката.

„Оставаме с надежда, че ще можем да посрещнем пързалящи се на Skateway тази година. Ще преоценим условията в края на седмицата.”

В момента ледът на пързалката е опасно тънък. След като тя е готова за отваряне, зелени знамена сигнализират, че е базопасна за пързаляне.

Веднъж отворена, всяка вечер (ако времето позволява) повърхността се помита и ледът се наводнява отново, за да се изгладят пукнатините. Около 22 000 пързалящи се излизат на леда всеки ден.