Абу Даби ще осигури капиталова подкрепа в размер на 2 милиарда долара за стартъп компании, развиващи Web3 технологиите.

Инициативата се казва Hub71+ Digital Assets и ще се осъществи в рамките на технологичната екосистема на емирството Hub71, предава Cointelegraph.

Проектът има за цел да подкрепи иновациите, базирани на Web3, като блокчейн технологията и приложенията за метавселената.

Стартиращите фирми ще имат достъп до набор от програми и инициативи, а също и корпоративни, правителствени и инвестиционни партньори както на световните пазари, така и в Обединените арабски емирства. 

Като основен партньор на инициативата, центърът за изследвания и иновации на First Abu Dhabi Bank FABRIC ще се присъедини към обмена на цифрови активи и доставчиците на услуги, за да улесни откриването, търговията и съхранението на цифрови активи.

Като част от своята програма, Hub71 заяви, че ще помогне на бизнеса да се разшири в Абу Даби и да увеличи присъствието си в Близкия изток и световните пазари.

Емирството иска да привлече стартиращи фирми, които вече са достигнали т. нар. фаза на „еднорозите“, тоест такива с оценка над 1 милиард долара. Инициативата е част от усилията на Абу Даби да утвърди ОАЕ като лидер в Web3 пространството.

В рамките на инвестиционната програма стартиращите компании ще могат да финансират, разработват и предлагат на пазара иновативни концепции, докато работят в рамките на регулираната юрисдикция за виртуални активи в региона на Близкия изток и Северна Африка. 

Правителството на ОАЕ вече предприе серия от иницативи, насочени към развитието на блокчейн технологията и пазарите, които тя обхваща, включително метавселената, незаменимите токени и Web3.

По време на Световния икономически форум в Давос в началото на годината министърът на външната търговия на ОАЕ Тани Ал-Зейоудизаяви, че страната работи върху създаването на цялостен регулаторен режим за крипто индустрията.

Политиките ще бъдат "приятелски" към компаниите от сектора, като в същото време ще предлагат и достатъчно надеждна защита на инвеститорите. 

Според данните от доклад на Chainalysis, публикуван през октомври миналата година, регионът на Близкия изток и Северна Африка е един от най-бързо развиващите се крипто пазари в световен мащаб.

За 12 месеца - от юли 2021 г. до юни 2022 г., потребителите в тази част на света са придобили криптовалути на стойност 566 милиарда долара, което е ръст от 48% на годишна база.