Въпреки че проектирането с мисъл за бъдещето е най-основното в работата на архитекти и градоустройствени специалисти, през последните години тази цел е издигната на ново ниво.

Изглежда на всеки няколко месеца се разкриват планове за изграждане на изцяло преосмислени градски райони: от плаващи градове до такива в космоса.

В тези нови населени места устойчивата инфраструктура и интелигентните технологии често са даденост, а в някои случаи плановете за тях дори включват неща, които все още не са изобретени или пуснати на пазара – като например летящи коли.

AD събра шест от най-интересните предложения за футуристични градове, някои от които вече са в процес на изграждане.

Smart Forest City, Мексико

Италианският архитект Стефано Боери разкри плановете за изграждането на интелигентен град близо до Канкун, наречен Smart Forest City, през 2019 г. Метрополисът ще съдържа 7.5 млн. растения и се основава на наследството на маите в района и връзката на културата с естествения свят.

„Благодарение на новите обществени паркове и частни градини, благодарение на зелените покриви и зелените фасади, действително заетите площи ще бъдат върнати на природата чрез перфектен баланс между количеството зеленина и строителния отпечатък“, посочват от Dezeen.

Събирането на данни е важен аспект от предложения проект, но Боери уверява, че това ще бъде от полза за жителите, тъй като ще служи за подобряване на управлението.

Telosa, САЩ

Замислен от милиардера Марк Лоре, целта на Telosa е „да създаде нов град в Америка, който определя глобален стандарт за градски живот, разширява човешкия потенциал и се превръща в план за бъдещите поколения“.

Въпреки че точното местоположение все още не е определено, градът ще даде приоритет на пешеходците и велосипедистите с няколко „бавно движещи се автономни превозни средства“.

Представен като устойчив град и проектиран от Bjarke Ingels Group, възобновяеми ресурси ще захранват градската зона, зелените площи ще бъдат защитени и приоритетни, а водата ще се съхранява, почиства и използва повторно на място.

Освен екологичните инициативи, градът ще бъде изграден около идеята за еквитизма - „икономическа система, в която гражданите имат дял от земята на града“. Понастоящем проектът е насочен към население от 5 милиона до 2050 г.

The Line, Саудитска Арабия

Изграждането на футуристични градове не е евтино. За да построи The Line - дългия 177 км град, Саудитска Арабия планира да инвестира между 100–200 милиарда долара.

Облечен в огледална фасада, градът планира да елиминира нуждата от автомобили – и въглеродните емисии – чрез прилагане на високоскоростен автономен транзитен транспорт. Според Gizmodo строителството му вече е започнало, който се очаква да бъде завършен до 2030 г.

Oceanix Busan, Южна Корея

Въпреки че предложенията за плаващи градове са все по-често срещани в наши дни, Oceanix Busan може да е първият действително завършен. Bjarke Ingels Group и SAMOO проектират града, като първият му прототип е доставен на ООН през април 2022 г.

Изграден от биоскала - самоподдържащ се и самовъзстановяващ се материал, градът ще послужи като модел за други крайбрежни общности, борещи се с покачващите се морски нива и други трудности, предизвикани от изменението на климата.

Chengdu Sky Valley, Китай

Проектиран от MVRDV, Chengdu Sky Valley е предназначен за участие в състезанието Future Science and Technology City, въпреки че проектът не се развива в момента.

Метрополисът трябва да запази и подобри традиционните селища на селските общности в долините на района. Поради тази причина новите сгради са струпани на хълмове и са проектирани да подчертават силуета на долината.

Чрез запазване на селскостопанския пейзаж на района на жителите се предлагат „възможности за самостоятелно изграждане и развитие на самодостатъчен начин на живот в хармония с природата“.

Amaravati, Индия

Въпреки че проектът Amaravati, замислен от Foster+Partners, няма да бъде осъществен, случва, той дава страхотна представа как може да изглежда един футуристичен град.

В плана правителствен комплекс ще „закотви“ града, а голямо централно зелено пространство ще обхваща центъра му - вдъхновено от Central Park в Ню Йорк. Предвиждаше се прилагането и на агресивна екологична стратегия, в която „поне 60% от площта на града е заета от зеленина или вода“.

Според Foster+Partners, мегаполисът би бил сред най-устойчивите в света и щеше да използва различни нови и нововъзникващи технологии, включително фотоволтаици, електрически превозни средства, водни таксита и специални велосипедни маршрути.